Rangos elismerés

2022.06.09. 07:00

Állami kitüntetést kapott Rideg István iskolaigazgató

Az emberi erőforrások minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Em­lékéremmel méltatták Rideg Istvánnak, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójának munkásságát. Az állami kitüntetést a Dunaújvárosi Tankerületi Központ pedagógusnapi ünnepségén vehette át az intézményvezető.

Molnár Emese

2022.03.24. Rideg István a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A rangos díj adományozásáról a Petőfi iskola számolt be. A kitüntetés kapcsán mellékelték az egyébként nyugdíj előtt álló igazgató méltatását is, ami alapján kiérdemelte az elismerést. Ebben azt írták, Rideg István a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola földrajz–biológia szakán végezte pedagógiai tanulmányait. Első diplomáját 1979-ben kapta meg Egerben. 2005-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezetőként. Pályáját a József Attila Általános Iskolában kezdte Dunaújvárosban, később a városi Gárdonyi iskolában tanított. Szaktanárként, osztályfőnökként, munkaközösség-vezetőként, majd iskolavezetőként összesen 42 év szakmai-pedagógiai munkát fordított a gyermekek oktatására-nevelésére. 

Rideg István 2008-ban került a Petőfi iskolához, és 2009 óta vezeti ezt az oktatási intézményt Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Petőfi iskola vezetőjeként több mint egy évtizede odaadással és elkötelezetten támogatja a gyermekek harmonikus személyiségformálását, a különleges gondoskodást igénylő gyermekek, tanulók segítését. Vezetői programjában számos törekvést valósított meg a tanulói integráció, a hátránykompenzáció és a tehetséggondozás érdekében. 
2015-ben a megüresedő gondnoki lakás átalakítására tett javaslatot a fenntartó és az iskola alapítványa felé, amely szervezetek támogatták őt tervében, egy komplex inkluzív centrum kialakításban. Az inkluzív centrum több év alatt érte el végleges formáját, de mindvégig a különleges gondolkodású tanulók közösségi terének szánta. Ebben a centrumban két kiscsoportos fejlesztésre, egy mozgásfejlesztésre, és két egyéni konzultációra alkalmas helyiséget alakítottak ki. 


2018-ban iskolapszichológusi státuszt kezdeményezett a fenntartónál, amelyet más köznevelési intézményekkel közös tevékenységi körben be is töltött. Az álláshely a Petőfi iskoláé lett. Ugyanebben az évben írásban megállapodott az Útkeresés Segítő Szolgálattal, állandó szociális segítő munkatárs igénylése, szoros kapcsolattartása és iskolai jelenléte céljából. Tette ezt a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű tanítványok problémáinak mielőbbi megoldása, és a családok segítése érdekében. 
A tehetséggondozás érdekében bővítette az iskola eszközparkját. Egy kihasználatlan helyiségből tornaszobát építtetett az iskolai alapítvány és egy helyi sportszövetség támogatásával. Vezetői programjával támogatja a különböző sportok jelenlétét a mindennapos testnevelésórákon (úszás, kosárlabda, kézilabda, birkózás), valamint sakk-tehetségfejlesztő foglalkozásokat szervez hivatásos sakkoktató megbízásával. 

A tanulók térítésmentes nyári táboroztatását támogatja, intézményében helyet ad a Csodaszarvas és Erzsébet közösségi programoknak. A kiemelten tehetséges diákok idegen nyelvi és digitális kompetenciájának segítése céljából a fenntartóval közösen tizenöt állomásos notebook parkot, X-class nyelvi labort létesített. A diákok megyei, országos versenyeken képviselik iskolájukat, amihez a felkészülést az eszközpark nagymértékben segíti. 
A kollégákkal, gyerekekkel való mindennapi munka földrajz–biológia szakos tanárként is örömmel tölti el, bíznak benne, megbecsülik a munkáját. A szülői szervezettel szoros kapcsolatot ápol. 
Munkájában komoly szerepet kap az intézmény menedzselése. Folyamatos fejlesztésre törekszik a külső kapcsolatok építésében, az iskola érdekeinek védelmében, a PR-munkában, az eredmények elérésében és megismertetésében. Elfogadott és elismert partner városunk, tankerületünk nevelési-oktatási folyamatában. 
A tanév lezárultával Rideg István negyvenkét évnyi pedagógusi munka után nyugdíjba vonul. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában