Harmincnyolc előadás, ötvenkét szerző a DUE konferenciáján

2022.05.13. 17:30

Tehetségnap: felkészülni az őszi TDK kihívásaira

A szerda délután rendezett tehetségnapi konferencián négy szekcióban – Társadalomtudományi, Social Science (angol nyelven), Informatikatudományi/IT és Műszaki tudomány/Engineering, Neveléstudományi – mutathatták be szakmai előadásaikat, kutatási eredményeiket a DUE vállalkozó szellemű hallgatói.

Szabó Szabolcs

Melkovics János, a tehetséggondozási munkacsoport vezetője, Ozvald Barbara, a Társadalomtudományi szekció győztese és dr. Kővári Attila, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke a tehetségnapot záró díjátadón Fotó: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

A Tehetségnapon ezúttal harmincnyolc előadást hallhatott a szekciónként dolgozó zsűri. 
A DUE diákjainak elhivatottságát és lelkesedését bizonyítja, hogy idén tavasszal kiemelkedően sokan, ötvenketten – huszonhét témavezető segítségével – vállalkoztak arra, hogy egyénileg vagy csoportban bemutatják választott tudományos témáikat a konferencián. 
A szerzők számos érdekes és izgalmas témát dolgoztak fel, és a felkészülés során rendre komoly háttérkutatást is végeztek. A többi között terítékre került számos globális multinacionális cég, az Amazon, az AliExpress és az Airbnb története és jelenlegi működése. A mérnökinformatikus hallgatók bemutatták például egy pályakövető robot és egy akadályelkerülő jármű megépítését valamint programjának elkészítését is. 
 

Melkovics János, a tehetséggondozási munkacsoport vezetője és dr. Kővári Attila, a Tudományos Diákköri Tanács (TDT) elnöke elmondta, a Tehetségnap az őszi Tudományos Diákköri Konferencia előszobájának tekinthető, amely lehetőséget kínál a hallgatók számára, hogy éles helyzetben, kollégák között is bemutathassák kutatási eredményeiket, aktuális szakmai munkáikat. – Ezúttal is egy nagyon sokszínű, számos izgalmas témát felvonultató Tehetségnapon vagyunk túl. Köszönet mindezért a részt vevő hallgatóknak és felkészülésüket támogató, irányító konzulenseknek is. Nagy örömünkre szolgált a levelezős hallgatók és a középiskolások csatlakozása, valamint a külföldi hallgatók nagy arányú részvétele is – tette hozzá Melkovics János, aki azon reményének is hangot adott, hogy a szerdán hallott prezentációk közül jó pár az idei TDK-n is eredményesen szerepel majd. 
A XII. Tehetségnap eredménysora (zárójelben a díjazott előadások címeit közöljük – a szerk.): 

Éles helyzetben, kollégák előtt mutathatták be kutatási eredményeiket, aktuális szakmai munkáikat

Társadalomtudományi szekció, különdíjasok: Bacsó Márk Krisztián (Családfakutatás), Kőmíves Tamás (A paraúszás és saját tapasztalataim). III. helyezett: Link Lívia (A háztartások pénzügyi tervezése, öngondoskodás szerepe a különböző életciklusokban, kiemelten a kisgyermekeket nevelők körében.) 
II. helyezett: Molnár Nikolett (Vállalkozás csődje, megmentése). I. helyezett: Ozvald Barbara (Társkeresők hatékonyságának vizsgálata fogyatékkal élők szemszögéből). 
Informatikai tudományi és Műszaki tudományi szekció, különdíjasok: Szvercsek Márk és Szabó Nikolett Sarolta (CAD-CAM technikusi záró dolgozat bemutatása), Vári Márton (Egy „Egg bot” tervezése, optimalizálása és elkészítése arduino-val). 
III. helyezett: Vámos Balázs (Szemmozgáselemző rendszer kutatási célokra). II. helyezett: Kecső Norbert (Egy chatrendszer, kisebb AI-val ellátva). 
I. helyezett: Abdellah Bich­lifen, Takahiro Fujiwara, Yasmine Trabelsi (OAC project). 
Neveléstudományi szekció, különdíj: Varsányi Gábor (A felnőtt korosztály tánc iránti motivációi). II. helyezett: Horváth Gábor (Szülők végzettségének szerepe a középiskola választásában). I. helyezett: Palágyi Ilona (Hogyan legyünk „digitálisabbak”? Digitális módszertani változások az online oktatás hatására egy általános iskolában). 
Social Science szekció, III. helyezett: Symbat Sharsheeva (Symbat Sharsheeva), II. helyezett: Nguyen Kha Ngoc Linh (Graphic design perception among the youth in the mid-digital age), I. helyezett: Ksenija Smolović (Immersive technology in education, Social changes caused by social revolution). 
 

Melkovics János, a tehetséggondozási munkacsoport vezetője, Ozvald Barbara, a Társadalomtudományi szekció győztese és dr. Kővári Attila, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke a tehetségnapot záró díjátadón 
Fotó: SzZsE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában