Különleges esemény

2022.02.14. 14:00

Az egyházmegyében az első Szerelmesek miséje

A Szentírásban Pál apostol korinthusiakhoz írt első levelében sok más mellett olvasható a 13. fejezetben: „A szeretet türelmes”. Ez volt a mottója a Szerelmesek miséje elnevezésű rendkívüli eseménynek, amelyre 2022. február 12-én, szombaton délután 15 és este 18 óra között került sor az ercsi Nagyboldogasszony-plébánián.

Török Tímea

Fotó: LI

A rendezvény nem volt korhatáros, nem csupán kamaszokat vártak – hangsúlyozták már a plakáton is a szervezők. Ellenben elsősorban a jegyeseknek, fiatal házasoknak, és az együtt járó fiatalok szüleinek címezték a meghívást. Az idősebbek jelenlétét egyfajta tanúságtételnek szánták az ifjúság számára. Sőt, a szerelmeseket megszólító eseményre kifejezetten hívták és várták a pillanatnyilag egyedülálló, de családi hivatásra készülő fiatalokat is, hogy a szentségimádás keretében közösen imádkozhassanak majd a jövendőbeli házastársakért is. 

 

Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök hatalmas hívő- és érdeklődő közösség előtt celebrálta a Szerelmesek miséjét szombaton Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A szervezők az egyházmegye távolabbi pontjairól külön buszok indulását is támogatták, és már jó előre lehetett jelentkezni a püspökség online felületein. A gondos szervezésnek megvolt az eredménye, hiszen a gyönyörű templom padjai teljesen megteltek a különleges misére. 

A katolikus esemény programja délután 15 órakor kezdődött a püspöki szentmisével a Nagyboldogasszony-templomban, amit majd 16 órától a zenés szentségimádás követett. 

Szeleczky Csaba plébános a mise kezdetén köszöntötte Spányi Antal megyés püspököt, a jelenlévő egyházi és világi méltóságokat és a hívő közösséget. A plébános köszönetét fejezte ki, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyében elsőként megrendezett Szerelmesek miséje elnevezésű rendezvénynek az ercsi kegytemplom lehetett a helyszíne. Kérte a püspököt, hogy mutassa be miséjét, és ajánlja a Szűzanya oltalmába a megjelent jegyeseket, szerelmeseket és testvéreket, hogy majd tanúságot tudjanak tenni a szeretetről, a hűségről. 

Imádkoztak, hogy tanúságot tehessenek a szeretetről

A plébános után Gólics Ildikó, a település önkormányzati képviselője és a helyi egyházi képviselő-testület tagja szintén köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a képviselő asszony mind az Ercsiben, mind az Iváncsán tevékenykedő egyházi képviselő-testület nevében, hogy a szerelmesek miséjén együtt imádkozott a közösség a gyermekekért, az ifjúságért és a szerelmesekért is. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Nagyboldogasszony-templom augusztusi búcsúján majd jegyes-, vagy házaspárként újra találkozhatnak azokkal a párokkal, akikért a szombati mise során még mint csak szerelmespár imádkoztak. 

 

A terveknek megfelelően 16.30-tól a rövid szünet alatt a résztvevők átsétáltak az esemény másik helyszínére, az Eötvös József Művelődési Házba, ahol forró tea és pogácsa várta a vendégeket. 17 óra után, egy rövid szünetet követően tanúságtételek és vezetett beszélgetés vette kezdetét a programmenetben meghatározottak szerint. 

Végül a napot este a katolikus plébánia hagyományos farsangi bálja zárta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában