Nem elírás: olyan az időjárás Kulcson, mint Alaszkában

2022.01.03. 10:00

Magas víz, csillogó napsütés

Török Tímea

Január elsején csillogó napsütésben a Duna-parton Fotó: a szerző

Kulcs - Tavaszt idéző időjárással, 10 fokot is meghaladó hőmérséklettel köszöntöttük az újévet. A kulcsi Duna-parton a magas vízállású folyó mellett, csillogó napsütésben és tavaszi kabátban sétálhattunk január elsején. 

Ezzel 101 éves melegrekord dőlt meg az óév utolsó és az újév első napján kis hazánkban. Eddig a legtöbben csak filmekben láthattunk ilyesmit, amikor szikrázó napsütésben készül a főhős a téli ünnepekre. Talán még irigykedhettünk is kicsit, amikor nálunk jeges utak és csikorgó hideg volt. 

A klímakutatók a legészakabbra található amerikai államból, Alaszkából is abszurd időjárásról számoltak be. Ilyenkor általában csípős hideg és havazás jellemző a térségre. Most azonban 15 fok feletti hőmérsékleteket is mértek nappal. A Kodiak-szigetcsoportnál egészen 19,4 fokig melegedett a levegő, ami a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti érték Alaszkában. 

Most rájöhettünk, hogy valójában hiányzik az igazi téli időjárás az év végi ünnepek megéléséhez. A sok tudományos érv mellett azért is, mert így szoktuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában