Jegyzet

2022.01.08. 08:00

Kihívó január

Kolumbán Tünde

vegan Žtel,veget‡ri‡nus

Fotó: Nagy Norbert

A nagy (és egészen őszintén, soha be nem tartott) fogadalmak havát tapossuk. A hatalmas étkezésekbe forduló karácsony, majd a visszafogottsággal korántsem jellemezhető szilveszter után néhány napja egészen új terepre tévedhettünk. Itt a kihívásokkal teli január, amikor ismét kipróbálhatjuk, hogy meddig tudunk elkötelezettek maradni. Az év első hónapjában vannak, akik a cukormentes életet próbálják ki, mások az idén biztosan ledobom a „sertésjelmezt” szlogen mentén mozgásra ítélik önmagukat. Ám ennél sokkal érdekesebb ígéretet hordoz a vegán január, a Vega­nuary. Ez a kihívás túlmutat a személyes célokon, ugyanis egy olyan globális elköteleződés áll mögötte, amely előtérbe helyezi a környezet- és állatvédelmet, valamint az emberi egészséget. Nem kampányolok az állattenyésztés ellen, de tény, hogy a tevékenység jelentősen növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását, a légszennyezést. 

A kihívás túlmutat a személyes célokon, globális elköteleződés áll mögötte

A Veganuary nevet viselő eseményt kiötlő szervezet adatai szerint a tavalyi vegán január kihívás során visszafogott húsfogyasztás önmagában annyival csökkentette a légkörbe került szén-dioxid mennyiségét, mintha 450 ezer repülőutat töröltek volna. Mi több, azt is írják, hogy mindössze egy havi vegán étrenddel csökkenthetjük a vízpazarlást, erdőket, szarvasmarhákat és sertéseket menthetünk meg. Aki kedvet kapott a kihíváshoz, most egészen egyszerűen az étkezésével megmutathatja, képes-e áldozni a környezetvédelem oltárán. A vegán koszttal azért nem árt óvatosan bánni, gyakorlatlanok esetében a húsmentes évkezdés veszélybe sodorhatja a januári fogadalmak gyémántfokozatú bajnokát, az idén biztosan lefogyok kihívást. A hangsúly persze a mértékletességen van, így akár még össze is jöhet a bikinitest úgy, hogy közben megmentjük a kismalacot is a farkastól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában