Baracs

2021.12.16. 17:30

Gyönyörű a bölcsőde, mégsem fogadhatja azonnal a gyerekeket

Gyönyörű és a kornak megfelelő lett a baracsiak bölcsődéje. A kétcsoportos intézményben januártól indult volna a gondozói munka, de hiába a tökéletes megvalósítás, a gondos tervezés és felkészülés, önálló vezető hiányában a jogszabályok nem engedik az üzemelést. A problémáról Várai Róbert, Baracs polgármestere adott információt lapunknak.

Horváth László

Fazekas Kitti óvodavezető és Várai Róbert polgármester a bölcsőde berendezését mutatja be a Hírlapnak Fotók: a szerző

Baracs – A használatbavételi engedéllyel minden rendben van. Ugyanakkor ahhoz, hogy egy bölcsődét üzemeltetni, működtetni tudjunk, az államigazgatási eljárás során törzskönyvi bejegyzést kell létrehozni. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat feladatellátást vesz fel tevékenységi sorába. Amikor ez megtörtént, akkor működési engedélyt kell kérni, amely tartalmazza a szakmai programot és egyéb szabályokat, ami mentén fog majd működni az intézmény. A működési engedélyhez szükséges szakmai anyaggal is rendelkezünk, tehát indulhatnánk, de nem várt nehézségbe ütköztünk – hangsúlyozta Várai Róbert polgármester. Hozzátette: 

Minden adott a bölcsőde megnyitásához, de...

– A legnagyobb gondosságunk ellenére nem nyithatunk szeptembernél előbb. Az oka a következő: az önkormányzatunk lelkiismeretesen meghirdette a bölcsődei bölcsődevezetői pályázatot. Időben felkészültünk, még nyáron, hogy kiválasztjuk a megfelelő vezetőt. A két, nagyon szimpatikus és rokonszenves pályázót azonban gyakorlati megfelelőség és felsőfokú végzettség hiánya miatt el kellett utasítani. Ebből adódóan nem tudtunk önálló intézményvezetőt felvenni. A képviselő-testület ezután úgy döntött, hogy ha nem sikerül a munkaerőpiacról, akkor kénytelenek vagyunk intézmény-összevonással megoldani a kérdést. Tehát az óvoda és a bölcsőde egy intézményként működne. Meg is bíztuk a jelenlegi vezetőt, hogy lássa el a feladatot, amíg az összevonás meg nem történik. Az illetékes hatóságok azonban felhívták a figyelmünket, hogy nem megfelelően jártunk el, mert az óvodavezetővel nem köthetünk megbízási szerződést, nem nevezhetjük ki még ideiglenes jelleggel sem. A szabály szerint a vezető jogállású közalkalmazott nem nevezhető ki másik intézménybe vezető jogállású alkalmazottnak. Ebből adódóan a jogi szabályozások miatt pillanatnyilag nem tudjuk önálló intézményként beindítani a bölcsődénket. Az összevont intézményért viszont elkezdhetjük a folyamatot, az előkészületeket, de egységes összevont intézményként csak 2022 szeptemberétől üzemeltethetünk. 

Kalló Zoltán és Möszmer Antal már fát is ültetett az intézmény elé

– Rendkívül sajnáljuk, hogy itt van egy tökéletesen kész épület, felszerelve, startra készen, de a jogi akadály miatt nem nyithatjuk meg. Megvan a vezető, a kiválasztott csapat. Modern gyönyörű bölcsődét tudtunk felépíteni nem kis állami támogatással. Nagyon bízunk benne, hogy szeptemberig mégis találhatunk megoldást a korábbi nyitásra – nyilatkozta Várai Róbert. A bejáráson részt vett Fazekas Kitti, a baracsi óvoda vezetője is, akitől azt kérdeztük, hogy a szakmai szakértő miként értékelte az új intézmény felkészültségét. 

– Meg volt elégedve, mivel a Magyar Bölcsődék Szövetsége által előírt feltételek szerint rendeztük be, illetve szereltük fel a csoportokat. Az öltözőtől kezdve a mosdókon át a termekig az egész bölcsőde megfelel az előírásoknak. Természetesen a szakmai munkára is készen állunk, így mi már nagyon várjuk a nyitást. Gyönyörűek a termek, rengeteg fejlesztőjáték is megtalálható az eszközök között. Tényleg minden adott a gyermekek fogadásához – hallhattuk a felkészültségről. 

Baracson tehát nagyon várják a jó híreket, mikor nyithatja kapuit az új bölcsőde. A baracsiakon nem múlik! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában