Sudár Zoltán

2021.11.07. 15:30

Az egyházi zene a Jóisten felé felemeli és nemesíti a lelket

Az Adonyi Plébániaközpont munkáját Győri Balázs István plébániai kormányzó mellett ezentúl majd egy kántor is segíti. A fiatalemberrel több feladattal kapcsolatban is találkozhatnak a hívők az adonyi központhoz tartozó településeken. Mi a kulcsi világháborús hősök tiszteletére szervezett eseményen szólítottuk meg, ahol a Szózat dallamait énekelve szép baritonja félreérthetetlenül jelezte munkáját.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Hat település római katolikus közösségét szolgálni minden bizonnyal nem kis feladat. Ezért örömhír, hogy az Adony Plébániaközpont egy fiatal segítséget kapott Sudár Zoltán Simon személyében.

A 28 éves fiatalember Komárom-Esztergom megyéből, Dunaalmásról származik.

– Már fiatalabb koromban is vonzott a templomi atmoszféra, az egyház, kiskoromban is több időt töltöttem a templomban, mint otthon. Gyermekkoromtól oltárszolgálatban segédkeztem, majd idősebb koromban a kántori szolgálatba is bekapcsolódtam.

– Legutóbb Lábatlanon láttam el kántori szolgálatot közel négy évig, ahol egy szerető közösség tagja lehettem. Sok-sok emlékkel és örömmel teli évek voltak ezek, mindig szeretettel emlékezem a plébánia közösségére, s azokra a közösségekre, ahol gyakran kisegítettem helyettes kántori szolgálattal.

– Ahogy mondani szoktam: onnan fájó szívvel távoztam, de örömteli szívvel és lelkesedéssel érkeztem az adonyi központ közösségeibe, jelenleg az adonyi plébánián lakom.

Sudár Zoltán az adonyi központ közösségeiben kántorizál
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Mind kántori szolgálatban, mind oltárszolgálatban, mind hitoktatóként találkozhatnak velem a kedves testvérek az elkövetkező időkben. Sőt Adonyban a plébániai irodán is segítek, és Perkátán kórust is vezetek. Mindezek mellett hét közben zenét tanulok Székesfehérváron, szombaton pedig teológiát.

– Nagyon érdekes, hogy a pásztor és kántor szavakban a magánhangzók megegyeznek. Ehhez hasonlóan a gyakorlatban is, bár két különböző hivatásról beszélünk és a templom két végében állunk, de együttműködve dogozunk az atyával. Bizakodom benne, hogy együtt, közösségben hatékonyan fogjuk tudni munkálni Isten országát.

– A munkámban elsődleges a közösség és a hagyományok figyelembevétele. Igyekszem megtanulni a helyi szokásokat, és majdan hozzájárulni a továbbiak kialakításához. A misék előtti néhány perces énekpróbáknak is az a célja, hogy a résztvevők újabb dolgokat is tanuljanak. Úgy vélem, hogy ezáltal a helyi vallásos közösségek egységét lehet erősíteni.

– A kántori munka szépségét ezért az emberekben és magában a zenében látom. A legcsodálatosabb, hogy a zene a Jóisten felé felemeli és nemesíti a lelket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában