Duna menti Szent Orbán Borrend

2021.10.13. 07:00

Hálaadás és kóstolgatás

Két év után ismét volt újbor ünnepe és hálaadás az adonyi szőlőhegyen. A rendező Duna menti Szent Orbán Borrend Adony alaposan kitett magáért szombaton, színvonalas, gazdag programot állított össze.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Az esemény a Szent Orbán-kápolnánál a hálaadó litániával kezdődött, majd az egész ünnepséget Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere nyitotta meg, utána Ronyecz Péter, Adony polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Az eseményen tíz hazai borrend vett részt. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségét pedig két alelnök, Szűcs Zoltán és Kovács Róbert képviselte.

Schmidt Attila nagymester nyitotta meg az újbor és a hálaadás ünnepét
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Szűcs Zoltán elmondta, 2011-ben járt először az adonyi szőlőhegyen, és azóta hatalmas fejlődést tapasztalt, az utóbbi időben olyan borokat kóstolt, amelyek bárhol megállnák a helyüket.

Kovács Róbert elmondta, Magyarországon jelenleg hatvan borrend működik hatezer taggal. Mindig boldogan jön Adonyba, és nagyszerűnek tartja azt a kezdeményezést, ami innen indult el, és ez a kárpát-medencei Szent Orbán borrendek találkozóját jelenti.

Ezután Nedves Tibor főpohárnok összegezte az idei kistérségi borversenyt.

Szűcs Zoltán alelnök

– A koronavírus-járvány miatt csonka volt az idei versenyünk, eddig mindig jóval száz fölött volt a leadott minták száma, ezúttal hetvenkilenc nevezést jegyezhettünk fel. A színvonal kiemelkedő volt. Az első helyet a száraz olaszrizlingjével Schmidt Attila szerezte meg. A második Fónad József és Pálfai Attila közös Irsai Olivérje lett, amíg harmadikként Köller László vegyes fehére végzett. Különdíjat kapott Milek Miklós othel­ló roséja, amiről Kovács Róbert azt mondta, aki othellóból ilyen rozébort tud csinálni, az megérdemel egy díjat.

Győri Balázs István plébániai kormányzó a litánián

Ezután következett a Szent Orbán Vándordíj átadása. A díjat 2009-ben Menyhártné dr. Zsiros Mária és dr. Menyhárt Ferenc alapította. Minden évben az alapítók és a nagytanács közösen ítéli oda a díjat annak a borásznak, aki nagyon sokat tett a szőlő műveléséért és a közösségért. Ezúttal Boldog József lett a díjazott, de Menyhárt Ferenc kiemelte, az egész családját érinti az elismerés, hiszen mindannyian sokat tesznek a közösségért. Elég, ha csak azt említjük meg, hogy az idei borversenynek a házigazdái ők voltak.

Végül Boldog Tamás, a Szent Orbán borrend ceremóniamesterének vezetésével három új borlovagot avattak. Némi kvízjáték után Fridrich Teréz, Kurucz Vanda és Enyedi Norbert lett újdonsült borlovag.

A hivatalos események után nyitott pincék várták a résztvevőket, és a hagyományoknak megfelelően a borrend a vendégeket borkóstolóra invitálta, és egy-egy kifli is járt a borokhoz. A borrend legközelebbi rendezvénye november 13-án a Márton-napi újbormustra lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában