gyász

2021.10.16. 13:00

Elhunyt Paál Huba, Pusztaszabolcs díszpolgára

Hosszan tartó betegség után hetvenkilenc éves korában elhunyt Paál Huba, Pusztaszabolcs díszpolgára, a Fejér Megyei Közgyűlés egykori elnöke, korábbi önkormányzati képviselő, kutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

duol.hu

Paál Huba Antal 1942. május 14-én született Lajosmizsén. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett 1966-ban szakbiológusi és középiskolai tanári oklevelet. Több évtizeden keresztül kutatóként dolgozott különböző kutatóintézetekben. Az 1980-as évek végétől a Magyar Tudományos Akadémia központjában tudományszervezői feladatokat látott el. Az 1995-ben újjászervezett és az Akadémia által működtetett egyetemi kutatócsoporti hálózat intézményének igazgató teendőit látta el több mint 10 éven keresztül. Innen vonult nyugdíjba 2006-ban. Pusztaszabolcson élt, ahová 1955-ben költözött szüleivel. Nős volt és két felnőtt, családos gyermeket hagyott hátra.

A rendszerváltással létrejött Fejér Megyei Önkormányzat első elnöke. Fő feladatát jelentette a megyei önkormányzat és hivatalának, valamint intézményhálózatának újjászervezése, a pénzügyi és gazdálkodási stabilitás kialakítása és a működés biztonságának és szervezeti kereteinek megteremtése. Elnöki tevékenységét a négyéves ciklus alatt az alapozás, a stabilitás és fejlesztés jellemezte.

Elnöksége alatt az önkormányzat vagyoni helyzete a vonatkozó törvényi lehetőségek kihasználásával gyarapodott, megfelelő hátteret biztosítva gazdálkodáshoz és a fejlesztésekhez. A kórház beruházás mellett több megyei intézményben indult el és valósult meg fejlesztés (táncház megépítése, a megyei művelődési központ bővítése, a csákvári és alapi szociális otthon bővítése, stb.) a feladatellátás színvonalának növelésére.

Fontosnak tartotta és szorgalmazta a megye bel- és külföldi kapcsolatainak megteremtését és fejlesztését. Ekkor alapozódott meg és indult el Fejér Megye és Göttingen valamint Sigmaringen közötti partnerségi kapcsolat. E kapcsolat révén több megyei intézmény és település is partner kapcsolatot létesített német intézményekkel, településekkel.

Több éven keresztül képviselte megyénket és a megyei önkormányzatokat az Európai Régiók Gyűlése Elnökségében, az elnökség választott tagjaként. Az elnökségben fontos feladatának tekintette, hogy Európában ismertebbek legyenek a magyar megyék, közöttük Fejér megye. Gyűlése több mint 40 tagú elnöksége Székesfehérvárott tartotta éves ülését.

A megyei közgyűlés elnökeként eltöltött négy év után sem szakadt meg kapcsolata a megyei önkormányzattal: két további cikluson keresztül tagja volt a közgyűlésnek. Frakcióvezetőként, képviselőként, bizottsági elnökként, illetve bizottsági alelnökként tevékeny szerepet vállalt a a testület munkájában.

Emellett aktívan részt vett a pusztaszabolcsi önkormányzat képviselő-testülete munkájában is. 1990-től 1993-ig, majd 1998-tól 2019-ig önkormányzati képviselő, 1990-1993 között a Pénzügyi Ellenőrző és Gazdálkodási Bizottság tagja, 1998-tól 2002-ig a Pénzügyi és Igazgatási Bizottság tagja, majd 2002-től három cikluson át a testület elnöke, 2014. októbertől 2015. márciusig a Pénzügyi Bizottság alelnöke volt. Munkájára mindig a pontosság, az igényesség és a megfontoltság volt jellemző. Tisztességéhez, becsületességéhez soha nem férhetett kétség, ezzel megbecsülést és elismerést vívott ki magának.

A helyi közösségekért folytatott több évtizedes tevékenysége elismeréseként Paál Huba Pusztaszabolcs Díszpolgára elismerésben részesült, amelyet az idei Szabolcs Napok keretében vett át. Ez alkalomból adott interjút a Szabolcs Híradónak, amely az alábbi linkre kattintva olvasható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában