A kis világgyaloglók

2021.10.14. 14:00

Csodás helyen, csodás időben túráztak

Remek időzítéssel bonyolították le az előszállási Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai számára azt a gyalogtúrát, amelyet a Világ Gyalogló (Hó)Nap programsorozatának keretein belül rendeztek meg.

Balogh Tamás

A község általános iskolásai hagyományosan részt vesznek ezen a programon, amelyet most is Reichardt Gergely testnevelő pedagógus és Serák Gabriella intézményvezető-helyettes koordinált. Az utóbbi így mutatta be az eseményt.

– A jó előre kijelölt időpontját egy nappal előbbre raktuk. Ez a kedd szinte nyarat, a következő egy hét hideg, szeles, esős időt ígért. A gyors váltás miatt a gyermekek egy része ugyan nem tudott bennünket követni, de az a szerencsés hatvanfős csapat, amely részt vett rajta, remek programot kapott erre a délutánra. Az iskolából három pedagógus és az iskolatitkár, valamint a szülői munkaközösség lelkes tagjai közül is jó néhányan elkísértek bennünket. Gulyamajorba indultunk, ami egy magánkézben lévő, az utóbbi évek munkája és befektetései nyomán a régi halastóból, és az azt körülölelő nádasból, egy országosan kedvelt igazi horgászparadicsommá fejlődött. Vannak, akik a családi horgászatok révén már voltak itt, de a többségüknek ez a helyszín kellemes meglepetésül szolgált. A látogatásunk során az egyik tulajdonos velünk tartott, és a gyermekek kérdéseire azonnal válasszal is szolgált – hangsúlyozta Serák Gabriella, majd folytatta:

Serák Gabriellától, az iskola intézményvezető-helyettesétől a tó partján is remek előadást hallhattunk
Fotók: Balogh Tamás

– Útközben egy rövid frissítő pihenőt, a tó partján pedig egy rövid interaktív tájékoztatót tartottunk a gyermekeknek. Egy jó hangulatú gyalogtúrán vagyunk túl, ami remélhetőleg hosszú távon is kedvet csinál a tanulóinknak a hasonló programokhoz. Ezzel együtt egy nagyon szép és érdekes helyszínen, sok hasznos újdonsággal ismerkedhettünk meg.

Mercsek Milán a fivérével közösen birtokolja és működteti a horgászparadicsomot:

– Nagyon szívesen látjuk itt az előszállási iskolásokat is, hátha kis horgászpalánták lesznek belőlük, esetleg az élménybeszámolóik nyomán a családjukkal is visszatérhetnek. Nem esik nehezemre fogadni őket, és egy kicsit beszélgetni velük, mert én is voltam ilyen kisgyerek, és nagyon élveztem, amikor komolyan vettek a felnőttek, és válaszoltak a kérdéseimre. Az ilyen idős gyerekek általában is szeretnének csodákat látni, és ebből a szempontból nagyon jó helyen járnak. Én minden nap azt és a szépséget látom benne.

Reichardt Gergely testnevelő tanárként is értékelte a túrát.

Mercsek Milán, az egyik tulajdonos, barátsággal állta a kérdéseket

– Ez egy komoly programnak tekinthető, hiszen a gyaloglás is lehet sporttevékenység. Folyamatos, változatos intenzitású teljesítményt igényel még akkor is, ha sík terepen végezzük. Az iskolától idáig és vissza körülbelül nyolc kilométeres a mai távunk, aminek a megtételéhez több mint egy órára van szükségünk. Ez a hétköznapokra is kedvcsináló a szabadban való mozgásra, a gyalogos túrákra, amiket szívesen vállalnak a tanulóink. Ezért már negyedik éve veszünk részt a Világ Gyalogló (Hó)Nap néven meghirdetett pályázaton, és szervezünk magunknak egy-egy ilyen sporteseményt.

Nagyon szép volt a helyszín, a gyerekek a stégeken is fotózkodtak

– Nagyon fontos, hogy jókedvűen, de azért rendezetten tesszük meg az utat, ügyelünk arra, hogy senki se szemeteljen, és vigyázzon a természetre. Ezért is fontos a számunkra az Ökoiskola cím elnyerése és megtartása. Igyekezünk a környezetvédelemre és természettudatosságra nevelni. Lényeges továbbá, hogy felkészüljünk egy ilyen túrára, és legalább ilyen fontos, hogy a közúton közlekedünk, és ezért fegyelmezetten kell megtegyük az utat, hogy ne kerüljünk veszélybe, és a közlekedés többi résztvevőinek se okozzunk gondokat. Ebből a szempontból is jól vizsgáztak a gyerekek – mondta a sport­ember. Hozzátette:

– Vegetáriánusként nem nagyon kedvelem a horgászatot, de ha a természet közelségét is figyelembe veszem, akkor mégiscsak azt kell mondanom, hogy az is az épülésükre szolgálhat. Mindenesetre semmiféleképpen sem hátráltatom azokat, akik ezt az utat választják.

Kiss Rebeka, hatodikos:

– A mai távunk nyolc kilométer, de ez nem hoz zavarba. Sokat vagyok a szabadban, sportos lány vagyok. Szép ez a helyszín, érdemes volt kijönni, de inkább az erdőben vagy a réteken szeretek kirándulni. Hosszú a mai programunk, de annál jobb, szívesen vagyunk együtt a társaimmal. Nekem is van hátizsákom, abban van az enni-, innivalóm.

Barabás Mercédesz, nyolcadikos:

– Milyen volt eljönni a kicsikkel kirándulni? Jó, mert szeretem őket, jól elvagyok velük. Ez a túra nekem való, szívesen jöttem, és nem is bántam meg. Máskor is elmegyek a tesóimmal vagy a barátnőimmel, de ha úgy alakul, egyedül is sétálok egyet. Nem viszem haza a virágokat, hagyom, hogy más is gyönyörködjön bennük. Nagyon szép a mi vidékünk. Szeretek itt a faluban élni.

Farkas Luca, nyolcadikos:

– Meg sem kottyan ez a nyolc kilométer, mert nem is tűnik annyinak. Jó a társaság, repül az idő, el sem fáradtunk igazán. Rendesen fölkészültem az útra, mert hoztam almát, kalácsot, proteinszeletet, és persze vizet is. Szerintem nagyon szép helyre jöttünk. A víz, a nádas, a sziget és ezek a kis házikók is azok. És nagy a csend, ezért is jó itt lenni. Máskor is szívesen túrázok gyalogosan, mert nagyon szép a mi vidékünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában