jubileumi ünnepség

2021.09.24. 08:30

Példamutató helyi vállalkozások

Az Év Dunaújvárosi Vállalkozása 2020 Díjak átadására – a hagyományokhoz igazodva – az év eleji Vállalkozók Bálján került volna sor, ha a vírushelyzet lehetőséget adott volna a megrendezésére, így az elismerést szintén a jubileumi ünnepségen adták át.

Kőhalmi Kálmán

Fotó: © Ady Géza

A díjat a helyi kamara azzal a céllal hozta létre, hogy általa elismerje a térségben kimagaslóan gazdálkodó, példamutató eredményeket elérő, a város gazdasági fejlődésében szerepet játszó vállalkozásokat. Pintér Tamás polgármester, Králik Gyula elnök és a kamara tagozati elnökei adták át a díjakat.

Az ipari tagozattól a Dunafin Zrt. kapta az elismerést. A cég 2006 óta a Delfort csoport leányvállalata, és a speciális papírok szegmensét vették célba, nem gyártanak tömegterméket. Címkehordozó alappapír gyártása jelenti a fő tevékenységet. A terméket folyamatosan fejlesztik, javítanak a minőségen, fajlagos súlycsökkentést érnek el. Saját kutató-fejlesztő részlegük munkája alapozza ezt meg. Jelentős beruházásokat is végrehajtottak, amelyek szintén hozzájárultak a kimagasló minőség, a kiváló termelékenység, a környezetvédelem és az energiahatékonyság növeléséhez. A forgalom bővült, az európai konkurensek között a nyolcadikról a harmadik helyre törtek előre. Emellett már Európán kívüli országokba is szállítanak. Az éves forgalom 30-35 milliárd forint, az export 97 százalékot tesz ki. Évek óta nem voltak veszteségesek, jelentős nyereséget termel a minőségi, hatékony gyártás.

A díjazott vállalkozások képviselői: Szaló-Pál László, a Dunafin Zrt. gazdasági igazgatója, Füredi Gábor, az Ecotech Zrt. vezérigazgatója, Nagy Viktória és Nagy Attila, a Teddy-86 Kft. tulajdonos-vezetői Fotók: DKIK

A Dunafin 180 munkavállalót foglalkoztat, a menedzsment nemzetközi, a magyarok mellett német, osztrák, olasz, szlovén, finn és cseh szakemberek is részt vesznek a cég irányításában. A fluktuáció alacsony. A környezetvédelem iránti elkötelezettségüket jelzi, hogy csak minősített, fenntartható erdőgazdaságból származó fából készült cellulózt vásárolnak, ezt a minősítést vevőiknek is továbbadják. Következő lépés lesz az újrahasznosított papírok bevezetése. A termékportfóliót is bővítik, már elkezdték a speciális csomagolópapírok gyártását az élelmiszeripar, a luxuscikkipar és a kiskereskedelem számára. A fejlesztések a jövőben is intenzíven folytatódnak.

A díjat a kereskedelmi tagozattól az Ecotech Nonprofit Zrt. kapta meg. Az Ecotech Nonprofit Zrt. jogelődjét 2009-ben alapította a Dunaújvárosi Főiskola, Ecotech Közép-Európai Technológiai és Innovációs Nonprofit Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaság néven, alapvetően kutatási, fejlesztési feladatokra. Tevékenységi köre azóta gyökeresen átalakult, 2019-ben magába olvasztotta az Universitas Service Nonprofit Kft.-t.

Fő tevékenységei közé jelenleg a mérnöki szolgáltatások (élettartam-vizsgálatok, anyagvizsgálatok), a felnőttképzés és az online tananyagok fejlesztése tartozik. Ezek mellett a Hotel Kerpely üzemeltetését is a társaság végzi.

2020-ban a Covid-válság korlátozásai ellenére (a szállodai szolgáltatás szinte teljes leállítása) növelni tudta bevételeit, sikerült minden munkatársát megtartania, és a kereseteket sem csökkentette. Az ismert nehézségek ellenére nyereséges évet zárt az Ecotech. 2020 végén nyerték meg a közbeszerzést az Atomerőműi Képzési Bázis létrehozására, amely az infrastruktúra kialakításán túl húsz atomerőmű-specifikus tananyag kidolgozását is magában foglalja, a Paks II. beruházás kivitelezői, üzemeltetői részére. A Dunaújvárosi Egyetem és a részét képező Bánki Donát Technikum, valamint az Ecotech Nonprofit Zrt. együttesen a teljes képzési spektrumot lefedi az iskolarendszerű középiskolai képzésen, az egyetemi képzésen keresztül a legkülönbözőbb felnőttképzésekig. Közreműködik a Dunaújvárosi Egyetem Paks II Kompetencia Központ kialakításában és majdani üzemeltetésében. Ezzel a legjelentősebb képzési bázisa lesz az atomerőműi képzési igények kiszolgálásának.

A kézműves tagozattól a Teddy-86 Kreatív Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. kapott elismerést. A társaság egy ma – bátran állíthatjuk – város­szerte ismert, elismert, emlegetett boltot működtet egy kisebb háztömbnyire kamaránk székházától, a Kreatív Stúdiót. Ezt az elnevezést sokkal többen ismerik, mint a cégnevet, ahogy a vállalkozás tulajdonos-vezetői, egy házaspár tagjai közül is Nagy Viktóriát azonosítják a Kreatív Stúdióval, ő a cég arca, a kreatív személyisége, pedig férje, Nagy Attila háttérmunkája, társaságirányítása, beszerzői és kivitelezői tevékenysége is alapvető fontosságú.

A társaságot Viktória szülei alapították 1986-ban gyermekruhák készítésére. A kft.-t átvéve a fiatalok is ezzel folytatták, azonban a gyermek érkezésével Viktóriának váltani kellett, így nyitották meg az üzletet 2001 márciusában. Akkor az országban is kevés ilyen bolt volt, az internetet is nagyon kevesen használták. Alig voltak a városban, akik felismerték, milyen új technológiák, eszközök, alapanyagok, előre összeállított csomagok tudják segíteni a saját készítésű ajándéktárgyakra, dísztárgyakra, a lakás hétköznapi megjelenését egyedivé tevő vagy az ünnepi hangulat fényét új megoldásokkal emelő, kreatív tárgyakra vágyókat.

A városi kamara által szervezett expókon népszerűsítették az általuk kínált termékeket, technológiákat, illetve szórólapokon, újsághirdetésekben. Sok olyan terméket is forgalmaztak, amely a városban máshol nem elérhető hobbi- és művészeti alapanyag volt. A vevői kör, egy valódi vásárlói közösség kialakításához ez kevés volt, kézműves foglalkozásokat, táborokat szerveztek. Több mint tíz éve ehhez a bolthoz kapcsolódó pinceműhely biztosít ezekhez helyszínt.

Ma a kreatív tevékenység trenddé vált, az internet számos új ötletet dob fel, amelyet már saját gyártással kénytelen követni a Kreatív Stúdió. A Facebookon 2000 fős csoport követi őket, a vírushelyzetben videókkal, fotósorozattal, leírással támogatott csomagokat készítettek össze otthoni megvalósításra. Ez az innováció a vírushelyzet után is megmarad majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában