DVCSH közlemény

2021.09.28. 18:14

„Akár órákon belül probléma lehet a fűtésekkel”

A DVCSH kft. hivatalos oldalán egy friss közlemény jelent meg „A távhőellátás biztonsága” címmel.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Tisztelt Fogyasztók!

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. teszi a dolgát, és a kialakult helyzetben is dolgozik és szolgáltat. A hőtermelés részéről viszont a jelenlegi állapot az erősödő pótfűtési igény mellett nem teszi lehetővé a kielégítő szolgáltatás biztosítását, már rövid távon sem. A DVG Zrt. által, valós szolgáltatóval előzetes egyeztetés nélkül, részben önigazolásként beindított pótfűtések akár órákon belül gondokhoz vezethetnek a távhőrendszer bizonyos részein.

Mint arról már tájékoztattuk a fogyasztókat, minden propaganda ízű nyilatkozat ellenére a valóságban a DVCSH Kft. szolgátat, de hőt vásárolni csak egyetlen helyről tud, ez pedig a Verebély úti erőmű. Az Építők úti és a Béke téri erőművek a lerohanás és erőszakos átvétel óta működésképtelenül állnak. A DVG Zrt. a betöréshez tényszerűen 30-40 kopasz verőlegénnyel készült, nem pedig földgázzal, villamos energiával, vízzel, hozzáértő szakemberekkel. Mindkét erőműben jelenleg is csak a DVG Zrt. által megbízott és finanszírozott őrző-védő cég alkalmazottai tartózkodnak. Az erőművekben csak a karbantartásokat kellett volna befejezni, de ez sem megy a DVG Zrt-nek, pedig ez értő kezekben csak pár óra lenne.

Ebben a helyzetben a hidraulikai, szivattyúzási kapacitás igencsak véges lehet, hiszen a város egy több erőműves rendszerre lett átépítve. Érdekes módon nem hőtermelő képesség lesz kevés, hiszen nincs nagyon hideg, hanem a városi távfűtés hidraulikai rendszere a napról napra több bekapcsolt fűtés miatt túl nagy feladat elé állíthatja a Verebély úti erőmű szivattyúit. A további nyomásnövelés sem megoldás, mert a városi hálózat egy ponton túl csőtörésekkel jelezné a határt. Ezt mindenképpen el kell kerülni.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Amennyiben a DVG Zrt. az elfoglalt erőműveket nem képes elindítani, azokban hőt termelni, napokon (rosszabb esetben órákon) belül probléma lehet a fűtésekkel. A csapokból először csak langyos víz fog folyni, a pótfűtés hatástalanná válhat. Ez sajnos nem egy elméleti fejtegetés, órákon, napokon belül ez lehet a bekövetkező valóság.

Tisztelettel:

Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.


Kapcsolódó tartalom:

Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik a magyarok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak.

A lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagára 10,63 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost.

A lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagárai euróban (eurócent/kWh), 2021. augusztus Fotó: MEKH

2021 augusztusában a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, ez a felmérésben szereplő uniós fővárosok között a legolcsóbb.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh), 2021. augusztus
Fotó: MEKH

A vizsgált országok közül egyetlen nem uniós országban, Szerbiában alacsonyabb a villamos energia átlagára a magyarországinál; Belgrádban mindössze 8,11 eurócentet kell fizetni.

A villamos energia átlagára Koppenhágában, Berlinben és Londonban a legdrágább, rendre 33,82, 33,55 és 27,81 eurócent kilowattóránként.

A legdrágább a földgáz lakossági átlagára Stocholmban, Koppenhágában és Amszterdamban: 22,33, 12,38 és 10,99 eurócent kilowattóránként.

Forrás: vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában