Kulcs

2021.08.12. 11:30

Visszaadják azoknak, akik éveken át csak segítettek

Korábban már hírül adtuk, hogy a Nap háza – Hold udvara Agroturisztikai és Rekreációs Központ rá eső részének felét Kulcs községnek adományozta a Carpe Diem Rekreációs És Általános Képzési Alapítvány. Arról azonban eddig még nem esett szó, hogy mi lett a másik felével. Mindenkit megnyugtathatunk, a legjobb helyre került.

Balla Tibor

Közelebb hozták a kultúrákat egymáshoz a rendezvényeiken keresztül Fotók: SzZsE/archív

Forrás: archív

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Nem kis összegről beszélünk, a 2020/2021-es esztendőben a közhasznú magán­alapítvány közel 11 millió forintot utalt át alapítványoknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek támogatásként, sokszor csak azért, hogy örömet szerezzenek nekik.

Dóka Marianna alapítványi elnök

Dóka Mariannát, az alapítvány elnökét az okokról faggattuk. Elmondta, találtak olyan új kuratóriumot, amely örömmel viszi tovább az immáron húszéves múltra visszatekintő, a köztudatban jól csengő nevű alapítványt, ami várhatóan adonyi székhellyel tovább fog működni hasonló célokkal. Ami a Nap háza – Hold udvara ingatlan eladásából bevételük keletkezett, ahhoz hozzácsapták a számlán felgyűlt kevés megtakarítást. Ennek az összegnek a 90 százalékát jótékony célra fordították. Hogy miért? Közhasznú magánalapítványról lévén szó, Dóka Marianna úgy gondolta, hogy a vagyont oda kell visszajuttatni, ahonnan jött. Úgy döntöttek, megkeresik azokat az embereket, akik a húsz év alatt segítettek nekik, rajtuk, hogy megkérdezzék, nem segíthetnének-e ezúttal ők. Azokat, akik, ha kapálni kellett, kapáltak, ha festeni kellett, festették a kerítést, ástak, sütöttek, főztek, segítettek a rendezvényeken. Az elnök a következőképpen fogalmazott: „Megkérdezték tőlem, miért nem viszem tovább az alapítványt. Azt válaszoltam, már elfáradtam kérni. És most ez hatalmas boldogság számomra, hogy ezúttal nem kértem, hanem adhattunk. Abból, amit valamikor, valakik hozzáadtak. Volt egy olyan együttműködés, amiben éreztem, hogy ők is boldogok, és engem is boldoggá tett, mert láttam, hogy valóban megélik azt, amit én, amikor ők adtak. Ezek a folyamatok megérdemlik, hogy visszafordítsuk azokat.”

Megkeresik azokat az embereket, akik a húsz év alatt segítettek nekik, rajtuk, hogy segíthetnének-e most ők

A tavalyi, 2020. évben Kulcson, Adonyban és Rácalmáson élő 17 magánszemély és 1 civil szervezet részesült támogatásban, ebből 7 fiatal felnőtt tanulmányaik segítésére, karrier­építésre, új szakma tanulására, egyenként 150–350 ezer forint közötti összeggel. Mindemellett 10 fő közép- és időskorú, a családban felmerülő hiány pótlására Dunaújváros, Kulcs, Adony lakhellyel 100 és 250 ezer forint közötti összeggel. Például hűtőt, kályhát és tüzelőt, légkondicionálót, elektromos mopedet vásároltak, vagy részt vettek gyógy­kezelésen, rekreációs programon.

Ebben az évben 16 magánszemély, 3 egyesület és 7 alapítvány volt a támogatottak között. A Kulcs, Dunaújváros területén élő magánszemélyek fürdőszoba kialakítására, légkondicionálók szerelésére, árokásáshoz, albérlet támogatására, eszközökre, programokra, laptop vásárlására, tanulmányaikra fordították a 150 és 350 ezer forint közötti összeget. Kulcson működő civil szervezetek munkáját segítették pénzzel, tárgyi adományokkal. Horgász- és sport­egyesületek, a Kulcs Biztonságáért Egyesület kerültek fel a listára. A támogatottak között van a Rudas Alapítvány (a szakképzés fejlesztésére), a „Szeress és tedd a jót” alapítvány, a Találj haza alapítvány, Az Emberek Egészségéért Alapítvány (a Neurológiai osztály javára), a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet budapesti, dunaújvárosi, kárpátaljai székhellyel, Kulcs-Rácalmási Református Missziói Gyülekezet (a kulcsi református kápolnára), illetve a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. A támogatás összege ez esetben 100 és 500 ezer, illetve 1 millió forint. A két év alatt a Carpe Diem Alapítvány magánszemélyeknek, rászorulóknak 5 820 000 forintot, alapítványoknak, egyesületeknek pedig 4 900 000 forintot, összesen 10 720 000 forintot osztott szét (viszont)támogatásként.

Közelebb hozták a kultúrákat egymáshoz a rendezvényeiken keresztül
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap/archív

A Carpe Diem Alapítvány, amely nagyon közel állt a kultúrához, rendezvényeiken (Közelebb hozzuk a világot, Közös a tüzünk, közös az asztalunk, s a többi) a céljuk az volt, hogy élményeket adjanak, az élményekkel gyógyítsanak, hogy boldogságot, vidámságot közvetítsenek. Most közvetlenül tettek boldoggá embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában