Birtokbavétel történt?

2021.08.05. 11:30

Folytatódik a DVCSH és a DVG közötti vita – frissítve

Szerda délután behatolt a DVG Zrt. a Dózsa György úti II-es hőközpontba (Skálával szemközti területen – a szerk.), ahol a rendőrség is jelen volt – erről kapott értesítést szerkesztőségünk.

Molnár Emese/dunaonline

Mire a területre értünk, a rendőrség már nem volt ott, úgy tudjuk, hogy a „birtokvita” tényével elmentek.

Az épületben tartózkodott akkor a DVG Zrt. részéről Szabó György, az önkormányzati cég vezérigazgatója és Mészáros István, a cég ügyvédje, és még néhány munkatárs is.

Fotók: Molnár Emese/Dunaújvárosi Hírlap

A „másik oldal” részéről többek közt Neszmélyi Lóránd, az Energott Kft. tulajdonosi képviselője is jelen volt.

A DVG a Magyar Energia- és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatára hivatkozva birtokba kívánta venni ezt a hőközpontot. Mészáros István lapunk kérdésére, miszerint feltörték-e a zárat a bejutáshoz, azt válaszolta, hogy nem, ők a bejáraton keresztül jöttek az épületbe, és szándékuk egy biztonsági őr ideállítása.

Neszmélyi Lóránd azt mutatta nekünk, hogy igenis kifúrták a zárat, ez az épület pedig az Energott tulajdonában van, tehát magánterület, nem is végrehajtás van elrendelve, ezért nincs is joguk behatolniuk, ráadásul nekik (más) bírósági határozatuk van, mint a MEKH határozat.

Mint ismeretes, augusztus elsejével a MEKH ideiglenesen a DVG-t jelölte ki engedélyes távhőszolgáltatónak. A MEKH június 30-val visszavonta a DVCSH erre vonatkozó engedélyét, és mivel július 1-től az először megbízott oroszlányi illetőségű MVM tulajdonú cég nem tudott „birtokon beül” kerülni, így a MEKH az ő megbízásukat visszavonva hozta helyzetbe a DVG-t.

A jogi helyzet még nem zárult le, a vita tovább folytatódik a DVG és a DVCSH között. A fűtési szezon pedig egyre közeledik.

A DVG Zrt. igazgatója szerint „einstand” történt

Pintér Tamás és Rajta Újváros képviselőinek döntésének következményeként a távhőszolgáltatással kapcsolatosan forrnak az indulatok Dunaújvárosban.

Medgyesi Miklós sajtószóvivővel ellentétben, szerkesztőségünk munkatársai nem mernek jogi kérdésekben megcáfolhatatlannak hitt igazságokat állítani, hiszen több kérdésben még nincs jogerős bírósági ítélet. Felettébb érdekes viszont a DVG Zrt. igazgatójának, Szabó Györgynek a megfogalmazása, ami a július 30-án megtartott sajtótájékoztatón hangzott el.

https://streamable.com/cdktwb

Forrás: Dunaújváros Önkormányzata közösségi oldala

A Wikipédia meghatározása szerint: „Einstand (ejtsd:ejnstand) – Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című népszerű regényéből (1906) közismertté vált régi pesti gyermeknyelvi kifejezés, amelyet olyan helyzetekre használunk ma is, amikor az erősebb jogán valakinek felháborító módon lefoglalják a tulajdonát.”

Forrás: dunaonline

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában