Kiskertész

2021.08.03. 08:00

A talajmunka az egyik legfontosabb a szőlőben

A kiskertgondozásnak nagy hagyományai vannak Magyarországon, most is sokan telkeznek, vagy a házuk kertjében termesztenek ezt-azt, sőt, egyre elterjedtebb, hogy erkélyeken is piroslik a paradicsom, vagy éppen a csilipaprika.

Agárdy Csaba

Vannak olyanok is, akik a kiskertjükből szinte önellátók zöldség és gyümölcs terén. Közéjük tartozik az adonyi szőlőhegyen a Gévai család. Ők szó szerint mintagazdaságot tartanak fent. A szőlőtermesztés a fő profiljuk, de szinte minden megtalálható a kertjükben, ami szem-szájnak ingere.

Mivel közeledik a szüret, arról beszélgettünk Gévai Gáborral, milyen termésre számít, és milyen problémákkal kellett megküzdenie év közben a szőlő gondozása során.

Gévai Gábor a lugasát „vizslatja” Fotó: Agárdy Csaba

– Az idén eddig nem tapasztaltam betegséget, úgy sem, hogy az időjárás miatt kimaradt négy permetezés is. Ha nagyon esett, akkor azért nem permeteztem, ha meg nagy volt a szárazság, akkor azért. A lényeg, szép a szőlő. Úgy gondolom, az idén jobb termés lesz, mint tavaly. A generosából, a vegyes fehérből (zalagyöngye, bianca) és a kékszőlőből is szerintem több lesz, mint egy éve. Csúcstermésre számítok. Most jól néz ki a szőlő, de ahogy mondani szokás, sokszor kint alszik a szüretig, bármi megtörténhet még.

Gévai Gábor, aki évtizedek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, felhívta arra a figyelmet, hogy a talajmunka a permetezésnél is fontosabb.

– Keveset beszélünk a talajmunkáról. Pedig az aszályos időben fontos a talajtakarás, ha a talaj befogadja a párát, nem megy vissza a szőlő levelére, és az száraz marad, védett lesz a betegségektől.

Sikeres nemesítés

Az adonyi szőlőhegyen az utóbbi években a szőlészet-borászat komoly minőségi változáson ment keresztül. Mind itthon, mind külföldön egyre népszerűbbek az itt készített borok. Ez annak is köszönhető, hogy egyre kevesebb az öreg ültetvény, amelynek gazdái sem tudták, hogy milyen fajta szőlő terem a telkén. Most egyre több az egy fajta szőlő. Az utóbbi években „divattá” vált a generosa telepítése. Ez egy magyar nemesítés ezerjóból és piros traminiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában