vallás

2021.07.15. 20:00

„Templomecsetóga” – az új trend a vallások világában

Talán kicsit furcsának tűnhet ez a szóösszetétel első olvasatra, de lassan az egész világon ismertté válik, köszönhetően az erre irányuló globális törekvéseknek. Hiszen, ha létezik globális gazdaság, pénzügyi, egészségügyi és lassan, de biztosan politika rendszer is, miért ne létezhetne globális vallás is, amely nem csupán összekapcsolná, hanem „bekapcsolná” ebbe az új rendszerbe a föld teljes lakosságát?

Czeglédi Andrea

A kezdeményezés nem új keletű, hiszen 2019 februárjában, Abu Dhabiban Jorge Bergoglio és Ahmed Al-Tayyib főimám éppen erről írt alá megállapodást. A dokumentum részletekbe menően tartalmazza a megvalósítás fő alapelveit, amint olvashattuk azt a Vatican News oldalán.

A berlini templom-zsinagóga-mecset – vagy ahogyan azt röviden emlegetik: „templomecsetóga” – tervei Fotók: aparatorul.ro

Ezek után korántsem meglepő a tavasszal felröppent hír, amely beharangozta a berlini templom-zsinagóga-mecset – vagy ahogyan azt röviden emlegetik – „templomecsetóga” építésének tervét. Május 27-én megtörtént az „Egy Ház” nevet viselő kulturális vallási és oktatóközpont alapkőletétele. Ahogyan azt ötletgazdái, többek közt Roland Stollte, keresztény teológus tervezi, ez a hely egy olyan imaház és egyben tanközpont lesz, ahol nem csupán a három monoteista vallás híveit látják szívesen, hanem az ateistákat is. Mindhárom vallás külön „szentélyt” kap, így egymás mellett létezhetnek úgy, hogy megtarthatják saját identitásukat. Az építkezés terveit a Khu­ehn Malvezzi készíti, amint az megtudható a The Guardian cikkéből.

A három egyház képviselője az alapkőletételnél Berlinben

Sokan felhördültek erre a hírre, pedig az ötlet korántsem egyedi és nem a németek voltak az elsők a kivitelezésben. Kevésbé ismert ugyanis, hogy az Egyesült Arab Emírségben már 2019-ben elkezdték egy hasonló komplexum építését, amit az ígéretek szerint 2022-ben adnak át. Először Abdullah bin Zayed Al Nahyan, az Arab Emirátusok külügyminisztere beszélt a tervekről, a 2019-ben, New Yorkban, második alkalommal megrendezett Emberi Testvériség Legfelső Tanácsának ülésén.

Az arabok azóta már részleteket is elárultak az épülő „templomokról”. A komplexum a főváros közelében lévő Saaidiyat szigeten épül. A 20 százalékban már elkészült épületegyüttes az „Ábrahám családja” nevet viseli majd.

Az építészetileg is egyedülálló komplexum területén belül épül a „keresztény” Szent Ferenc-templom, az Al Tayeb mecset és a Moise Ben Maimon zsinagóga. Egyesek szerint a keresztény imaház neve inkább Ferenc pápára utal, méltatva az imámmal kötött egyezmény létrehozásában szerzett érdemeit.

Az építmény helyet ad egy kulturális központnak is, amely a testvériség és a szolidaritás gondolatát hivatott elmagyarázni az odalátogatóknak. Így részt vállal egy olyan társadalom létrehozásában, amely a kölcsönös tisztelet és együttélés alapján működik, – egyelőre – megőrizve az egyedi vallási karaktert. Talán nem meglepő – ismerve a nyugati civilizáció elkötelezettségét e téren –, hogy a világ minden táján található vallási közösségek szerepet vállaltak a tervezet megvalósításában.

Mindenesetre, arab testvéreink büszkék művükre, és reményeik szerint globális szimbólumává válik a három vallás közötti barátságnak. Hogy ez bekövetkezik-e? Az a jövő titka, de talán megbocsájtható némi szkepticizmus a hétköznapi halandó részéről…

Nos, egy biztos. A telente ott nyaraló „szegényebb” honfitársaink egy újabb látnivalóval gazdagodhatnak a jövő évtől kezdődően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában