egészségszervező ernyőszervezet

2021.07.19. 14:00

Szerkezetileg áthelyezik a háziorvosi praxisokat

A városvezetés arról döntött, hogy átalakítja, átszervezi az Egészségmegőrzési Központot. A legutóbbi közgyűlésen a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról is határoztak a képviselők.

Molnár Emese

Mint már arról beszámoltunk, Kleinné Németh Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője kérelmezte szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését, meglévő szolgálati ideje alapján nyugdíjba szeretne menni. Viszont a közgyűlési előzmények új megvilágításba helyezik a központ körül kialakult körülményeket. Az önkormányzat ugyanis teljesen átalakítja az intézményt: minden helyi egészségügyi alapellátást, tehát a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátást a szervezeti felépítés tekintetében ez alá rendel be. Ez azt is jelenti, hogy a központnak kell szerződnie az orvosokkal a praxisok működtetéséről. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozást szintén az intézmény kapja közvetlenül, de a személyi és tárgyi feltételeket is a központnak kell biztosítania.

A legutóbbi ülésen az új vezető személyéről, valamint az átszervezési határidő módosításáról döntöttek
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az előzmény egy május 7-i tanácskozás (veszélyhelyzet idején a közgyűlés helyett Pintér Tamás polgármester hozhatta a döntést egy személyben) napirendjében rajzolódik ki: az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény értelmében idén március 1-től az intézményvezető, a védőnők, az iskolaorvosok és az asszisztensek jogviszonya egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakult. Viszont van nyolc munkavállaló, főként mentálhigiénés, prevenciós szakember, akiknek munkaviszonya közalkalmazotti státuszban maradt. Ez a napirendben foglaltak szerint jogi anomáliát jelent a szervezeti felépítésben, és csak akkor szűnhet meg a probléma szakmai sérülések nélkül, ha átszervezik az intézményt.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó lesz Vetítés a könyvtárban Fotó: DH az új vezető Fotó: DH-archív

Az érintettek közül öt személy nem maradhatott a központban. Végzettségükről megállapították, hogy megfelel az Útkeresés Segítő Szolgálat munkaköreihez, és ezt fel is ajánlották számukra (egy későbbi beszámolóból kiderült, négy foglalkoztatott járult hozzá az áthelyezéshez). Az átszervezés miatt akkor döntöttek az intézmény alapító okiratának módosításáról. A közgyűlési előterjesztésben azt írják, hogy egy új helyi egészségszervező ernyőszervezetet hoznak létre azáltal, hogy az önkormányzat által ellátandó egészségügyi feladatokra (helyettesítéssel ellátott körzetek működtetésére, praxisközösségekkel járó ügyintézésre) felhatalmazást adnak a központnak.

Kleinné Németh Judit június 25-én írt levelében kérte a jogviszonyának megszüntetését. Most a legutóbbi ülésen egy hónappal későbbre, november 1-re módosították az Egészségügyi Központ és a praxisok átszervezési határidejét, és zárt ülésen döntöttek arról, hogy a központ új vezetőjének szeptember 1-től Dó­zsáné dr. Sasvári Ildikót, a járási tiszti főorvost nevezik ki, az ő feladata lesz tehát az átalakítás végrehajtása.

A legutóbbi ülésen sürgősségi indítványként döntöttek a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról. A közelmúltban gyászolt az intézmény, ugyanis elhunyt Nincs Éva, az alapítvány elnöke. A képviselők akként módosították az alapító okiratot, hogy törlik az új elnök pályázati úton történő kiválasztását, mondván, hogy az eljárás jelentősen meghosszabbítja a folyamatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában