piaci körkép

2021.07.23. 10:00

Kukoricát főzhetünk, uborkát kovászolhatunk

Kimondottan kellemes, piaclátogatós idő volt tegnap, mégis közepes forgalmat tapasztalhattunk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Lehet, ez annak köszönhető, hogy július a szabadságolások időszaka, így elképzelhető, az árusok és a vásárlók közül is sokan nyaralnak.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Elsőre feltűnik a magamfajta bámészkodónak, hogy eljött a kukoricafőzés és az uborka kovászolásának az időszaka. Mindkettőből rengeteg volt. A csemegekukorica 150 és 200 forint között mozgott csövenként, a kovászolni való uborka kilója pedig már százötven forintért is kapható volt, de a legdrágábbért sem kellett 350 forintnál többet fizetni. Ha azt nézzük, hogy a kész kovászos uborka 800–900 forintért már az olcsóbb kategóriába tartozik, akkor igencsak megéri egy dunsztosüvegbe betenni néhány kiló uborkát. (Volt ez másképp is, amikor nem sokkal volt drágább a kovászolt, mint a nyers uborka.)

Eljött a kukoricafőzés ideje
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Egyre több a magyar görögdinnye, 290 forintnál kezdődik kilója. A sárga „társa” nagy változáson ment keresztül az elmúlt hetekben: nemrég még 1500 forintot is elkértek kilójáért, most 350 az átlagos ára.

A sárgabarack ára – ahogy azt a szakemberek megjósolták – viszont nem nagyon akar lefelé menni, a legtöbb helyen egy kilójáért még mindig elkérnek 1200 forintot. Vagyis a tavaszi fagyok alaposan megtették hatásukat, nem nagyon lesz az idén miből lekvárt vagy pálinkát főzni – vagy mélyen a zsebbe nyúlva.

Lecsót viszont bátran készíthetünk, mert a paradicsomot és a paprikát kilónként 300 és 400 forint között beszerezhetjük.

A vegetáriánusok sem panaszkodhatnak, mivel most bőséges kínálatban kapható a piacon cukkini és patisszon is, nagyjából háromszáz forintot kell értük adni kilónként. De a két fent említett zöldség nemcsak a vegetáriánusok kedvence lehet, hiszen remek köreteket lehet belőlük készíteni a grillezett húsokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában