meghirdették

2021.07.21. 15:00

Klímabarát település kerestetik Fejér megyében is

Létezik egy szervezet, amely önkormányzatokat tömörít egy igen fontos téma mentén: a Klímabarát Települések Szövetségének van néhány Fejér megyei tagja is. A cél az, hogy települési szinten is segítsék a klímaváltozásra való felkészülést.

S. Töttő Rita

Manapság talán már nem kérdés, hogy a klímaváltozás nem holmi trendi kifejezés, hanem valami olyan globális változás, amely hatással van jelen életünkre is. A következő generációk számára pedig már egyértelművé vált, hogy a klíma bolygónk ökológiai rendszerének kényes egyensúlyú fokmérője. Változása, egyre szélsőségesebb jellege pedig azt mutatja, hogy ez az egyensúly felborulóban van. Az ezzel kapcsolatos változásokra kíván reagálni a Klímabarát Települések Szövetsége, és segíteni azokat az önkormányzatokat, amelyek fontosnak tartják, hogy társadalmi szinten is tegyenek valamit, olvasható a feol.hu-n.

Hosszú szárazság, hirtelen viharok, különös évszakok – a klímaváltozás jelei Fotó: pixabay

A 2009-ben alakult egyesületnek jelenleg hatvan tagja van, köztük olyan Fejér megyei települések, mint Vajta, Aba, Bodajk és Pázmánd. A sor azonban itt be is zárul megyei szinten. A fenntartható vidék- és városfejlesztés témája pedig manapság nem elodázható: az elmúlt évek időjárási „furcsaságai”, az ökoszisztémából lassan eltűnő méhek mind olyan figyelmeztetések, amelyekre nemcsak egyéni, de közösségi szinten is figyelni kell. Az egyesület helyszíni tereplátogatások, méhbarát plakátkiállítás, komplex önkormányzati képzési programok keretében hívja fel a figyelmet a klímaváltozás témaköreire. Mindemellett idén is kiosztották a Klímabarát Díjakat, mégpedig azoknak az önkormányzatoknak, amelyek aktívan tesznek a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért és példamutató klímastratégiát dolgoztak ki.

A 2020-as munkáért nyolc település részesült elismerésben: Budapesten a 13. kerület, Ózd, Pestszentlőrinc, Püspökszilágy, Gyenesdiás, Kaposvár, Szarvas és Szeged. Azóta meghirdették a 2021-es Klímabarát Díj pályázatot is, melynek benyújtási határideje október 7-e. A cél „olyan, már meglévő jó gyakorlatokkal, példamutató ötletekkel, intézkedésekkel rendelkező települések díjazása, támogatása és népszerűsítése, akiknek fontos a környezetükben fellelhető természeti erőforrások fenntartható használata, a klímatudatosság, valamint települési gyakorlataik elősegítik a klímaváltozás megelőzését, illetőleg a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában