remek eredményekkel

2021.07.19. 20:00

Görbült a bot a pergetős bajnoki meneten Kulcson

A hétvégén tartották a XXI. Csónakos Pergető Országos Bajnokság 3–4. fordulóját a Kulcs, Adony és Tass határolta szakaszon. Negyvenegy csapat küzdött kitartóan a változatos időjárásban, pedig volt vihar és fülledt kánikula is.

Török Tímea

Fotó: LI

A Magyar Országos Horgász Szövetség rendezésében a település adott otthont és egyben biztosította a verseny központját is az elmúlt hétvégén a pergetős horgászbajnokság középső két fordulójának.

Az első két menetet májusban a ráckevei Duna-ágon rendezték, az utolsó kettőt pedig szeptemberben a Tisza-tavon fogják. A bajnokság jelentőségét növeli, hogy ebben a sportágban világviszonylatban is kiemelkedően jól szerepelnek honfitársaink.

A hétvégén negyvenegy csónakos pergetős csapat versenyzett a MOHOSZ Kulcson megrendezett bajnokságán Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A pergetés a ragadozó halfogás műcsalival történő műfaja. Nagy általánosságban inkább a késő ősz a pergetéshez a legmegfelelőbb időszak. Ilyenkor a már letisztult vízben a takarmányhalak elbújnak, és a táplálékban szegényebb közeg nagyobb eséllyel ad lehetőséget kifogni a ragadozó halat. A dunai ragadózó halak teljes skálája a horgászok potenciális zsákmánya volt az elmúlt napokban, a harcsa, csuka, süllő, kősüllő, jászkeszeg, sügér és a domolykó.

A kulcsi versenyt Mészöly Sándor rendezte, aki egyben szövetségi kapitány is több mint öt éve a pergető horgászok élén, mindemellett a ­MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) képviselője. Őt kértük, hogy ossza meg velünk tapasztalatait a versennyel kapcsolatban.

Az időjárási anomáliák nem könnyítették meg a horgászok dolgát

– A körülményekről azt kell elmondanom, hogy most nyugalomban lévő, de zavaros vízben horgásztak a versenyzők. Szombaton mintegy másfél órás esőben, vasárnap vihart követő fülledt melegben versenyeztek a párosok. Amíg szombaton jól evett a hal, a vasárnapról ez már nem mondható el. De nagy áldás, hogy csak érintette a versenyszakaszt a viharos időjárás, és bár ez a verseny is kifejezetten kevés halas volt, nagyon kitartóan versenyeztek és senki nem adta fel. Viszontagságos hétvégét zártunk a versenyzőkkel, változatos időjárás és a magas vízállás miatt a szokottnál kevesebb halat adott most a Duna, de ennek ellenére is remek eredmények születtek, és jó volt a hangulat – mondta el Mészöly Sándor.

A népes mezőny kitartó volt, senki nem adta fel a versenyt

Az országos bajnokság Kulcson megrendezett fordulójának szombati, azaz a harmadik forduló eredményei: bronzérmes lett Herke Zsolt és Schaffer Károly, a második Sztahovits Péter Koncz Dáviddal, és a forduló győztesei Gégény Viktor és Bosánszky Péter Márk. A negyedik fordulóban, vasárnap a harmadik helyre ért fel Gégény Viktor és Bosánszky Péter Márk, ezüst­érmes lett Sztahovits Péter Koncz Dáviddal, a forduló nyertesei címet a Kecskés Csaba – Tanyik Zoltán páros érdemelte ki.

A legnagyobb halat szombaton, egy 126 centiméteres harcsát Gégény Viktor fogta. Vasárnap a legnagyobb hal kifogásával Kecskés Csaba büszkélkedhetett, aki egy 75 centiméteres harcsát akaszthatott le a horgáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában