szerencsére nem történt tragédia

2021.07.12. 08:00

Életeket mentett meg a szén-monoxid-érzékelő

Két lakásban is életet mentettek a szén-monoxid-érzékelők július 8-án délután Dunaújvárosban.

Brousil Csaba

20210630 Szeged Szén-monoxid vészjelző a szakboltban. illusztráció Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Az Akácos utcai családi házban egy nyílt égésterű kombi gázkazán, a Bercsényi Miklós utcai társasházi lakásban egy átfolyós vízmelegítő üzemelt. A város hivatásos tűzoltói a gázszolgáltató szakemberével együttműködve mindkét lakásban kimutatták a mérgező gázt. A családi házban négy gyermek és egy felnőtt, a társasházi lakásban pedig két nő tartózkodott, a szén-monoxid-érzékelők jelzésének köszönhetően senkinek sem esett baja. A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek oka, hogy alacsonyabb a kémény belső hőmérséklete, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az átfolyós vízmelegítők égéstermékét.

A kis érzékelő, ami nagyon hasznos lehet Fotó: KC/DM

A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is a szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. Ezekben a napokban sokan használnak klímát vagy mobil klímát, kellő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását.

Minden épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában