olcsó, klímabarát villamos energia

2021.06.25. 18:00

Miniszteri beszámoló a Paks II. projektről

A Paks II. projekt megvalósítása a terveknek megfelelően halad – mondta a Tolna Megyei Közgyűlés előtt Süli János miniszter.

paks2

Fotó: paks2

A Pakson épülő két blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is legyen itthon termelt, olcsó, klímabarát villamos energia, ezért a Paks II. projekt megvalósítása hazánk elemi érdeke – fogalmazott Süli János, a projektért felelős miniszter Szekszárdon a Tolna Megyei Közgyűlés június 25-i ülésén.

A miniszter, aki egyben a közgyűlés fejlesztéspolitikai tanácsosa aláhúzta, hogy a hazai Energiastratégia legfontosabb célkitűzése az energiaszuverenitás és energiabiztonság megerősítése, valamint az energiatermelés dekarbonizálása, ami csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges.

A projekt aktualitásáról szólva emlékeztetett rá, hogy a Paks II. Zrt. 2020 júniusában nyújtotta be a két új atomerőművi blokk létesítése iránti engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely várhatóan ez év őszén adhatja ki a létesítési engedélyt.

– Mérföldkő lesz ez a beruházás történetében, hiszen az új blokkok létesítésének szakaszába lépünk. Ezzel együtt már az üzemeltetésre való felkészülést is megkezdjük – fogalmazott.

Tájékoztatott arról, hogy a felvonulási területen folyamatosan dolgoznak a munkagépek. Az Erőmű-beruházási Központot a közeljövőben birtokba vehetik a Paks II. Zrt. mérnökei. A műszaki átadás-átvétel megtörtént a napokban. A megrendelői irodaépületen, a fővállalkozói irodaépületen és a százfős konyha-étkezőn is az utolsó simításokat végzik.

A következő lépés a betonkeverő üzem építése a felvonulási területen.

– Mint ismert, komoly erőforrásokat fordítunk a térségfejlesztésre, egy komplex programot valósítunk meg. Szerteágazó munkát végzünk a térség felkészítése érdekében is, hiszen biztosítani kell a lakhatást, az oktatást, az egészségügyi ellátást, előmozdítani a vállalkozók csatlakozásának lehetőségét, fejleszteni a közműveket, gondoskodni az érkezők kikapcsolódásáról – tért át Süli János a térség felkészítésével összefüggő feladatokra. Részletes tájékoztatást adott az útfelújításokról, kiemelve, hogy Tolna megye útszakaszainak 60 százaléka egy-két éven belül meg fog újulni, valamint azt, hogy az építési terület, illetve az atomerőmű közvetlen környezetében is jelentős munkálatok is zajlanak.

– Célunk, hogy Paks és a környező térség a nyertese legyen a Paks II. projektnek. Ez innovatív gondolkodást vár az önkormányzatoktól is. A lehetőség adott mindenki számára, mi a partnerséget tartjuk szem előtt – húzta alá Süli János.

Forrás: paks2.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában