pedagógusképzés a DUE-n

2021.06.29. 11:00

Ötven éves a dunaújvárosi tanárképzés

Brousil Csaba

Paks kapcsán gyakorlati képzőközponttá fejlesztik a Dunaújvárosi Egyetemet

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Tanárképző Központ ezen a néven csak 2014-ben alakult meg az egyetemen, jogelődjeivel együtt több mint 50 éves múltra tekint vissza a pedagógusképzés területén. A Tanárképző Központnál alap- és mesterképzések, valamint szakirányú továbbképzések is egyaránt megtalálhatók.

A BA alapfokozatú szakoktatói végzettség megszerzésére az érettségi vizsgát követően hat féléves nappali vagy levelező tagozatú képzésben van lehetőség. Három specializációban, a műszaki, üzleti és szolgáltatás területen, közel harminc szakképzési szak­ágban van lehetőség a diploma megszerzésére. A szakmai gyakorlatok vezetésére a szakképzési intézményekben és a vállalati partnereknél, valamint a felnőttképzésben várják a végzett szak­oktatókat. A mérnöktanár-képzés a műszaki és informatikai területen a szakközépiskolai, szakgimnáziumi, az iskolai rendszerű, illetve az iskolarendszeren kívüli felnőtt­oktatásban az elmélet­igényes szakmai tantárgyak tanítására, pedagógiai feladatok végzésére, a műszaki és informatikai szakképzés területén fejlesztési feladatokra, valamint a szakképzésben tanulók nevelési problémáinak megoldására készíti fel a hallgatókat.

A tanári mesterfokozat (MA) megszerzésének két alapvető útja van: az érettségi vizsgát követően ötéves osztatlan képzés és a már diplomával rendelkezők számára egy, másfél vagy kétéves képzés, az előzetes végzettségtől függően. Három szakirányban, az informatikai, a műszaki-gazdasági (belépési lehetőség műszaki menedzser diplomával) és a gépészet-mechatronikai szakirányban van lehetőség a diploma megszerzésére – áll az egyetem honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában