Custom Mouse

2021.05.22. 11:30

Innovációs pályázat első díját hozták el egerükkel

A Széchenyi István Egyetem Széchenyi Duó pályázatának első díját hozta el a dunaújvárosi Kovács Marcell és az ugyancsak Fejér megyei Titli Imre Patrik Custom Mouse névre keresztelt 3D nyomtatott egér koncepciója.

Balla Tibor

2021.05.18. Kovács Marcell egyetemista társával Titli Imrével a Széchenyi Duó pályázatán elhozták az első díjat a 3D nyomtatott egér prototípusával Dunaújváros Fotón: Kovács Marcell Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A Széchenyi Duó pályázat már többéves múltra tekint vissza a győri egyetemen. A versenyre az intézmény nappalis vagy levelezős hallgatói jelentkezhettek maximum négyfős csapatokban − az egyetlen feltétel, hogy a pályaművön minimum egy hallgató és egy oktató párosként dolgozzon, így a pályázatot is együttesen adták be.

Kovács Marcellt már régóta bosszantotta, ha olyan egeret vásárolt, amit nem volt kényelmes használni, kitalált hát egyet
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A beérkezett munkák közül a legjobb hármat pénzjutalommal díjazták, amelyet a megfogalmazott ötlet továbbfejlesztésére kell fordítani. Pályázni lehetett bármilyen innovatív ötlettel, elképzeléssel, melynek eredménye egy makett, egy deszkamodell vagy egy prototípus. Az intézmény minden vállalkozási ötletet, üzleti potenciállal rendelkező kutatást igyekszik felkarolni, az oktatók és hallgatók együttműködésére építő Széchenyi Duó pályázat ennek egyik kézzel fogható bizonyítéka.

A nyertes üzleti modell dióhéjban annyi, hogy a vásárló kezéről mintát vesznek, majd a lenyomatból személyre szabott egeret gyártanak. A 3D nyomtatott egér ergonómiailag tökéletes, így olyan eszközt használhat modellezés vagy épp játék közben a felhasználó, amely kényelmes, nem feszíti az ujjakat, és igazodik a kézfej formájához. A gépészmérnök szakos Kovács Marcell lapunk kérdésére elmondta, hogy erre az innovációs pályázatra egy életképes egyedi ötlettel lehetett pályázni, amire később akár vállalkozás is építhető majd. Titli Imrével szaktársak, és első év óta barátok is.

Volt egy tantárgyuk, „Ötletből üzlet” elnevezéssel, az ott feldobott ötletek között volt ez is, amin egy baráti társasággal kezdtek el dolgozni, de a járvány miatt félbe kellett hagyniuk a fejlesztést. Végül barátjával ketten tökéletesítették tovább. Az alapötlet nagyon is hétköznapi, bosszantotta, amikor megvásárolt egy egeret, de nem volt igazán jó, kényelmes, és évekig ezt az egeret kellett használnia, mert mégsem dobhatta egyenesen a kukába. Így kezdte foglalkoztatni a gondolat, hogy olyan egeret kellene létrehozni, ami egészen biztosan pontosan illik a kezéhez. Készítettek egy kérdőívet is, amiből kiderült, hogy ennek bizony piaca is lenne, bőven lennének, akik áldoznának egy drágább, de számukra tökéletes, egyedi egérre, még akkor is, ha egy hónapot várni kellene, hogy elkészüljön.

A projekt mostani szakaszában egy 3D nyomtatóval készítettek prototípust, amihez a mintát egyszerű Play-Doh gyurmával vették le.

Az elkészült „termék” természetesen messze nem tökéletes. „Az, hogy lesz-e start­upunk, a 3D nyomtatás fejlődésétől is függ. Jelenleg ugyanis additív technológiával nem lehet olyan minőségű felületet létrehozni, mint fröccsöntéssel. Persze ehhez létre kell hozni egy olyan egeret, ami jól néz ki, kényelmes és működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában