fontos információk

2021.05.18. 08:00

Horvátországi határátlépés tapasztalatairól

A hétvégén Horvátországba utaztunk ki, igaz nem a tengerre, csak Eszék környékére, de tapasztalatból megosztjuk az olvasókkal, mire kell figyelni a határátlépésnél.

Farkas Lajos

Természetesen rendelkezni kell érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal, azon felül védettségi igazolvánnyal is. Kilépéskor a horvát szervek kérik az oltási igazolást is, amit a háziorvosok, vagy az oltópontokon adnak ki. A második oltás után legalább 14 napnak kell eltelnie, ellenkező esetben nem engedélyezik a beutazást, vagy tesztet kell csináltatni, ami nem régebbi 48 óránál. Azzal viszont csak korlátozott ideig lehet az országban tartózkodni.

Farkas Lajos a hétvégén járt a határon túl, Eszék környékén Fotó: Farkas Márta

Mindkét fél engedi a másik állampolgárának, hogy 30 kilométeres körzetben szabadon mozogjon, de a feltételek itt nem egyértelműek, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy mielőtt útnak indulna, tájékozódjon erről. A kis határátkelők már hónapok óta zárva vannak, így Horvátországba jelenleg az udvari, a barcsi és a letenyei határátkelőn lehet bejutni, például a beremendi zárva van, ezt személyesen tapasztaltam meg. Az udvari határátkelőt rengeteg bosnyák vendégmunkás veszi igénybe, ezért pénteken Magyarországról kifelé, vasárnap befelé hatalmas sorok képződnek, a várakozási idő néha 2–3 óra is lehet. Ezt is sajnos személyesen tapasztaltam meg. Ha lehet, az említett napokon ne próbálkozzanak a határ­átlépéssel, főleg ne Udvarnál.

Az éttermek benti részeiben maximum 40 fő tartózkodhat, a teraszokon viszont nincs létszámkorlát. Az utcákon és a tereken nem kötelező a maszk használata, de minden zárt térben viszont igen, a büntetések súlyosak. Aki esetleg kint szeretné megcsináltatni a PCR-tesztet, annak ára 700 kuna (körülbelül 34 ezer forint). Mivel Horvátország bevételének nagy százaléka az idegenforgalomból származik, így várható, hogy a turistaszezon kezdetekor bizonyos engedmények lépnek majd életbe déli szomszédunknál, de jelenleg a horvát szervek ezeket a rendelkezéseket alkalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában