vakcina

2021.05.12. 14:00

Értik, kérték és kapják is

A regisztrációjuk után most csütörtöktől mintegy 90 ezer fiatal kapja meg a védőoltását országszerte.

Molnár Emese

Fotó: LI

Az oltási programban most a 16–18 év közötti fiatalok vannak a középpontban: lehetőséget biztosítottak számukra is, hogy a csütörtöktől jövő hét keddig tartó kampányban megkaphassák a Pfizer-vakcinát. Nekik először a központi oldalon kellett regisztrálniuk múlt péntekig, majd hétfőtől szerdáig online tudnak időpontot foglalni az oltásra. Az MTI beszámolója alapján, Müller Cecília országos tiszti főorvos a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy péntek éjfélig 84 ezren regisztráltak a korosztályba tartozó mintegy 193 ezerből, de további hatezren „kicsit későn ébredtek”, ők szombaton és vasárnap regisztráltak. Úgy döntöttek, nekik is lehetővé teszik az oltás felvételét csütörtöktől, ők tegnap SMS-ben kaptak értesítést az időpontfoglalásról. Ebben a kampányban azon fiatalok vehettek részt, akik május 18-ig betöltik a 16. élet­évüket, illetve idén betöltik a 18. életévüket. Az oltásra egy kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot kell majd magukkal vinniük.

Kovács Viktor, Tóth Alex, Széles Csoma, Szabó Dávid, Reszegi Dóra és Fábos Lotti is él az oltás lehetőségével most
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A Rudas Közgazdasági Technikum néhány 17 éves diákja elmondta nekünk, hogy számukra miért fontos az oltás. Fábos Lotti elsősorban azért kérte a védőoltást, hogy a védettségi igazolvány birtokában szabadon mehessen akárhová. Mint mondta, voltak olyan személyek az ismerősei körében, akik megfertőződtek, de esetükben nem volt súlyos a betegség lefolyása. Reszegi Dórának nagyon hiányzik már a közösségi élet, a sok közös program a barátokkal. Az iskolában is kiveszi a részét a rendezvények megszervezéséből, így nagyon reméli, hogy a gólyatábort már sikerül megvalósítani. Azt is mondta, hogy nem szeretne kimaradni semmiből az oltás hiánya miatt. Neki sajnos van olyan ismerőse, aki a koronavírus miatt meghalt, éppen ezért is hangsúlyozza, nem játék ez a fertőzés, komolyan kell venni. Szabó Dávid azért tartja fontosnak az oltást, hogy nyáron oda mehessenek, ahová csak szeretnének. Náluk a családban már mindenki megkapta a védőoltást. Mindig is odafigyeltek, vigyáztak egymásra, főleg a nagyszülők egészségére. Széles Csoma vízilabdázik, és szeretné, ha nyáron lehetne edzőtáborozniuk is. A családjából már mindenki megkapta a védőoltást. A sportember a családja és saját védelme miatt is fontosnak tartja az oltást. Tóth Alex számára is fontos, jelentkezett rá, de egyenlőre nem kaphatja meg a védőoltást, majd csak június végén–július elején, ugyanis egy hónapja covidos volt. Elmesélte, hogy ő könnyen viselte a megbetegedést, egyszer volt lázas, és néhány napig köhögött, viszont anyukája már komolyabb tünetekkel jutott túl a fertőzésen. Kovács Viktor (ő 18 éves) elsősorban a család biztonságát tartotta és tartja most is szem előtt, ezért jelentkezett ő is. Náluk már mindenki megkapta az első oltást. Terveznek külföldi nyaralást, illetve, ahogy fogalmazta, aktív részese szeretne lenni nyáron a fiataloknak szóló programoknak.

Hatféle vakcina van készleten

A 18 éven felüliek Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra jelentkezhetnek, a háziorvosok pedig a héten a kínai mellett Janssen- és Moderna-vakcinát kapnak. Müller Cecília tiszti főorvos a Szputnyik V-vakcinával kapcsolatban elmondta, kedden ebből megérkezett az utolsó, 200 ezer adagos, második oltásra elegendő szállítmány. Ezzel az orosz fél teljesítette a szerződésben vállalt kétmillió dózist, így egymillió ember oltására nyílt lehetőség – mondta. Kedden további Pfizer-szállítmány is érkezett, összesen 334 620 adag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában