A fiatalkori inaktivitás csökkentése

2021.05.27. 07:00

Diákmunka-program – jövedelem a nyárra

A diákmunka-program rövid távú célja a fiatalkori inaktivitás csökkentése, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem- szerzés elősegítése, amely munkaszocializációs folyamatok hozzájárulhatnak a hosszú távú cél, azaz a diákok versenyszférában való elhelyezkedésének megvalósulásához.

duol.hu

A vendéglátás területén is dolgozhatnak a fi atalok a program keretében Fotó: MW-archív

Fotó: Nagy Norbert

A program célcsoportjába tartoznak azok a fiatalok, akik 16–25 év közöttiek, nappali tagozaton tanulnak, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya közvetítést kérőként regisztrálta őket (személyi okmányok, valamint érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás bemutatásával), továbbá foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A program két alappillére a foglalkoztatói kört behatárolja. Az „Önkormányzati diákmunka” esetében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, amíg a „Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén” esetében szintén legfeljebb 2 hónap időtartamra, de maximum napi 8 órás foglalkoztatás. A foglalkoztatás mindkét esetben munkaviszony keretében történik. Havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében a garantált bérminimumot, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig a minimálbért kell figyelembe venni. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén ezek arányos részét kell fizetni.

A program várhatóan 2021- ben is július 1. és augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatással valósul meg.

A vendéglátás területén is dolgozhatnak a fi atalok a program keretében Fotó: MW-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában