Százzal kevesebben

2021.04.13. 07:00

Szomorú adatok a múlt heti óvodai beiratkozásról

Négyszáz gyermekkel számoltak, viszont hétfőig csak 288 apróságot írattak be a Dunaújvárosi Óvodába.

Molnár Emese

2021.04.12. Óvódások illusztráció Dunaújváros Százszorszép Tagóvóda Fotón: Bumandal, Vida Dominik, Vida Benett Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A múlt héten, április 7-én és 8-án volt az óvodai beiratkozás. A jelentkezési lapokat ekkor lehetett leadni személyesen a Dunaújvárosi Óvoda Lilla közi központjában. A járványügyi helyzet miatt e-mailben is elküldhették a szükséges formanyomtatványt a szülők, szintén múlt csütörtökig.

Ha az idő engedi, az udvaron játszanak az Eszterlánc ovisai, képünkön Bumandal, Vida Dominik és Vida Benett
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A köznevelési törvény értelmében a gyermekek 3 éves korától kötelező az óvodai nevelés. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője lapunknak elmondta, körülbelül 400 gyermek beíratását várták a 2021/2022-es nevelési évre. Ezzel szemben jelenleg csak 288 gyermek számára kérvényezték a felvételt a Dunaújvárosi Óvoda tizenkét tagintézményének valamelyikébe. Mint mondta, általában bizonyos szórás szokott lenni (például mert elfelejtik a szülők a beiratkozás határidejét). Ez alapján még körülbelül huszonöt gyermekkel bővülhet a létszám, de összességében így is kevés. Főként azért, mert az elmúlt években egyre több gyermek született Magyarországon. Gyenes Józsefné szerint a kevesebb beiratkozás elsősorban annak tulajdonítható, hogy bizonytalan a helyzet a vasműben, sokan elköltöznek, így csökken a város lakossága, és vele együtt a gyermeklétszám is. Sokan veszik igénybe a családbarát hiteleket, és új életet kezdenek vidéken, a szomszédos településeken vagy elmennek más nagyvárosba, ahol biztosabb a munkahely, a megélhetés. Az óvoda kötelező, de szabadon választhat a szülő, hogy melyik tagintézménybe íratja a gyermekét. Ezen a héten összeülnek a tagóvoda-vezetőkkel, és elkészítik a csoportbeosztásokat. Elképzelhető, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt szüneteltetni kell majd csoportokat, de intézménybezárásról szó sincs. Gyenes Józsefné hozzátette, az elkészült csoportbeosztást a közgyűlés elé kell vinni, a fenntartó hagyja jóvá. Ha utána érkezik beiratkozási szándék, akkor már nem biztos, hogy ott kap helyet a gyermek, ahová a szülő szeretné, hanem ahol szabad kapacitás lesz. Az elmúlt esztendők során megfigyelhető, hogy városrészenként is szokott lenni ingadozás. Most például a Béke és a Barátság városrészből jelentkeztek a legkevesebben.

Kétszáz kisgyermekkel ügyeletben

A pandémia miatt március 8-tól rendkívüli szünetet rendeltek el az óvodákban is, de ügyeletet tartanak azon gyermekeknek, akik szülei sehogy sem tudják megoldani a felügyeletét. Gyenes Józsefné elmondta, jelenleg kétszáz gyermek van a tagóvodáikban (az ezerkétszázból). Beszélt arról is, hogy több kollégájuk Covid-fertőzött, a Margaréta oviban például minimális létszámmal tudják az ügyeletet biztosítani. Szerinte korai a hétfői nyitás, tart attól is, hogy az első oltás után még nem alakul ki kellő védelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában