Önnek ajánljuk

2021.04.15. 11:30

Mi is fáradunk, naponta őrli belülről az embert az, amit látunk

Naponta szembesülnek a temetkezési ágazat dolgozói a világjárvány okozta tragédiákkal. Számukra is megterhelő lelkileg mindaz, amivel naponta szembesülnek.

Molnár Emese

2020.08.07. Palkovics Kata a Kegyelet Kft tulajdonosa Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A járványügyi helyzet frontvonalában vannak az egészségügyi dolgozók, akik nap mint nap azért küzdenek, hogy túlélhessék, és minél előbb felépülhessenek azok a betegek, akiknél a fertőzés súlyos tüneteket okoz. Lelkileg megterhelő a feladat, főként akkor, amikor a kezelés ellenére nem sikerül megmenteni az emberek életét.

Nem igazán kapott eddig kellő figyelmet azon szakma, amelynek ugyanúgy nagy megterhelést jelent a pandémia: a temetkezési ágazat dolgozóinak is rendkívül megviselő szembesülniük azzal, hogy a koronavírus milyen nagy mértékben növeli a halálos áldozatok számát. Hazánkban eddig mintegy 24 ezer ember halt meg a vírus miatt.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke (és a Dunaújvárosi Kegyelet Kft. egyik ügyvezetője) elmondta, amennyire tudták, felgyorsították az adminisztratív folyamatokat, ebben a kormányhivatal népegészségügyi osztályának dolgozói is nagy segítségükre vannak. A Szent Pantaleon Kórházzal napi kapcsolatban vannak, és egy-két napon belül el is tudják szállítani a halottakat az intézményből. A koporsós temetés ma már ritka, így az esetek többségében azonnal hamvasztani viszik az elhunytakat. A Covid-fertőzésben elhunyt személyt is lehet koporsósan temetni, ha a hozzátartozók azt szeretnék.

Palkovics Katalin
Fotós: Zsedrovits Enikő Dunaújvárosi Hírlap

– Tavaly áprilisban rendeletet adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra vonatkozóan, hogy milyen szigorú előírásokat kell betartani a Covid–19-megbetegedésben elhunytak temetése során. Ezek között szerepel például az, hogy a holttesteket dupla bio­zsákba kell helyezni, és nem lehet nyitott koporsós temetés. A kórházak patológiájára védőfelszerelésben mennek be a halottszállítók, ha Covid-áldozatról van szó. Ha háznál történt a haláleset, akkor az ügyeletes orvos jelzi ezt a szolgáltatónak – vázolta Palkovics Katalin.

Beszélt arról is, hogy már több kórház területén helyeztek ki halotthűtő-tárolókat, aminek meglehetősen rossz visszahangja van. Ám mint azt az elnök hangsúlyozta, éppen ezekkel a konténerekkel tudják méltón, kegyeletteljesen tárolni a holttesteket. A tárolókat a hűtőkapacitás növelése érdekében alkalmazzák, hiszen sokan halnak meg a fertőzés következtében. Tavaly októbertől a kormányhivatalok monitorozzák is a hűtőkapacitásokat, minden héten felmérik és statisztikát vezetnek róla.

– A mi szakmánkat általában negatívan ítéli meg a társadalom, pedig nekünk sem egyszerű, minket is megvisel ez a rendkívüli helyzet. Ahogy az egészségügyi ágazat dolgozói, úgy mi is fáradunk, naponta őrli belülről az embert az, amit látunk. Sajnos egyre több az ismerős az áldozatok között. A munkahelyi történéseket nem visszük haza, hanem inkább a kollégákkal egymás között beszéljük meg. Mint mindenkinek, úgy nekünk is hiányzik a kikapcsolódási lehetőség, a társasági élet, hogy olykor egy kicsit kizökkenhessünk, feloldódhassunk a mindennapi tragédiákból – mondta el Palkovics Katalin.

Ha Covid-áldozatról van szó, a patológiára védőfelszerelésben mennek be a halottszállítók
Fotó: Bujdos Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában