május 3-4.

2021.03.28. 09:00

Óvodai beiratkozás Nagyvenyimen

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata az alábbi közleményben értesíti azokat a szülőket, akiknek gyermeke a harmadik életévét 2021. augusztus 31-ig betölti, hogy a fenntartásában működő óvodában az óvodai beiratkozás az alábbiak szerint történik:

duol.hu

1. Az óvodai beiratkozás időpontja és helye:

2021. május 3-án és május 4-én 8.00 és 17.00 óra között a Nagyvenyimi Nefelejcs Óvodában /Nagyvenyim, Ady E. u. 2./

A beiratkozáshoz szükséges nyomtatvány elérhető a http://nefelejcs.nagyvenyim.hu/ oldalon vagy személyesen átvehető az óvodában.

Az emberi erőforrások miniszterének 19/2021 (III.10.) EMMI határozata értelmében a veszélyhelyzetre tekintettel a 2021/2021. nevelési évre az óvodába elektronikusan is be lehet iratkozni. Elektronikus beiratkozás esetében a kitöltött nyomtatványt legkésőbb 2021. május 4-én 17.00 óráig szükséges visszaküldeni a [email protected] e-mail címre. Elektronikus beiratkozás esetében a beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására az első óvodai nevelési napon kerül sor.

2. Óvodakötelezettség:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezése szerint – a bölcsődei ellátásban részesülő gyermek kivételével – a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson részt kell vennie.

A szülő – tárgyév május 25. napjáig benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a Dunaújvárosi Járási Hivatal felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.

Amennyiben a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülő köteles arról a beiratkozás idejének jogszabályban előírt utolsó határnapját (május 20.) követő tizenöt napon belül, azaz 2021. június 4-ig írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. Az Oktatási Hivatal erre vonatkozó tájékoztatója itt érhető el: https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozerdekuadatok/!Kozerdeku_adatok/oh.php?id=kulfoldi_bejelentes

3. Az óvoda felvételi körzete:

Nagyvenyim nagyközség közigazgatási területe.

4. Felvehető gyermekek:

Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik. Életvitelszerű ott lakásnak minősül, ha a gyermek a kötelező felvételt biztosító óvoda körzetében található ingatlant otthonául használja és az ilyen ingatlan a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásában a gyermek lakóhelyeként vagy tartózkodási helyeként az óvodai beiratkozás első határnapját megelőző három hónapnál régebb óta szerepel. Ha ez nem teljesül, vagy ha bármely körülmény alapján arra lehet következtetni, hogy a gyermek a nyilvántartásban szereplő lakhelyén vagy tartózkodási helyén nem életvitelszerűen lakik, úgy az óvodavezető jogosult felszólítani az óvodába jelentkező gyermek szülőjét, hogy az életvitelszerű körzetben lakás tényét akként igazolja, hogy a felszólítás kézhez vételétől számított 15 napon belül bemutatja a területileg illetékes védőnőtől származó, a védőnői ellátás igénybevételét igazoló nyilatkozatot. A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre.

Az óvodába felvett gyermekek csoportba való beosztásáról a szülők és az óvodapedagógusok véleményének kikérése mellett – az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 28. §-ában meghatározott feltételekkel összhangban – az óvodavezető dönt.

5. A beíratáshoz szükséges dokumentumok:

Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványokat, továbbá a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványokat és lakcímet igazoló hatósági igazolványát. Elektronikus beiratkozás esetében a beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására az első óvodai nevelési napon kerül sor.

6. Az óvoda az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek ellátását biztosítja.

7. Az értesítést a felvételi eljárás eredményéről:

Az óvodavezető 2021. június 3-ig írásban megküldi a szülőnek, illetve a törvényes képviselőnek a felvétel tárgyában meghozott döntését. A szülő, ha azt az óvodai beiratkozás napján – az elektronikus elérhetőségének megadásával – kérte, elektronikus úton kap értesítést arról, hogy a gyermeke óvodai felvételt nyert vagy felvétele elutasításra került.

8. A jogorvoslati eljárás szabályai:

A szülő a döntés kézhezvételtől számított tizenöt napon belül jogorvoslati kérelemmel fordulhat Nagyvenyim Nagyközség Jegyzőjéhez. A kérelmet írásban, az óvoda vezetőjénél kell benyújtani. A jegyző a másodfokú eljárás során a kérelmet elutasíthatja, a döntést megváltoztathatja, vagy megsemmisítheti, és a nevelési intézményt új döntés meghozatalára utasíthatja.

9. Az óvodáztatási kötelezettség nem teljesítése esetén alkalmazható jogkövetkezmények:

Tájékoztatjuk a szülőket, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § (1) bekezdés a) pontja alapján az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában