Rácalmás

2021.03.01. 10:00

Az avarégetés szabályai a veszélyhelyzet idején

Kedvező időjárási viszonyok esetén ezen a héten csütörtökön és pénteken tüzeskedhetnek

Körmendi Erzsébet

Csak a száraz kerti hulladékot szabad meggyújtani Fotó: SzZsE

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A kisváros önkormányzatának közösségi oldalán tette közzé dr. Györe Andrea jegyző azt a rendeletet, amely szabályozza a kerti hulladék elégetését a veszélyhelyzet alatt. Ez alapján égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan, például vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható. Az avar és kerti hulladék elégetésére lehetőség lesz március 4-én (csütörtökön) és 5-én (pénteken) a rendeletben meghatározott szabályok szerint. A helyi előírások ugyanis azt tartalmazzák, hogy minden hónap első csütörtökén és péntekén van mód a tűzgyűjtásra, ilyen formán erre április, május, június, július, augusztus szeptember, október és november hónapokban is lesz lehetőség.

Az időponttól eltérni csak akkor lehet, ha a megjelenölt napon kedvezőtlen az időjárás (például eső, szél, köd van), ilyenkor a követő hét csütörtökén és péntekén lehet égetni.

A kerti hulladék égetését a kijelölt napon is kizárólag délután és kora este, mégpedig 14–22 óra közötti időszakban szabad végezni.

Az avar és kerti hulladék égetése a veszélyhelyzet megszűnése után tilos lesz

Csak száraz kerti hulladékot szabad meggyújtani. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet. A tüzelést úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye ne képződjön. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a könyékében levő zöld növényeket ne károsítsa. Ha a tűzgyújtással járó negatív hatásokat (füst, bűz, pernye) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, a műveletet azonnal be kell fejezni. Tilos az égetés párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetében.

A jegyző felhívja a figyelmet, hogy az országos veszélyhelyzet megszűnése után az önkormányzati rendeletben foglalt avar­égetési szabályok nem alkalmazhatók, égetni azt követően nem lehet. KE

Csak a száraz kerti hulladékot szabad meggyújtani
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában