avarégetés

2021.02.08. 08:00

Mérlegelik a feloldást?

Idén január 1-jétől törölték azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést a településeken. Ezzel általánossá vált (volna) a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a zöldhulladék égetésének tilalma az egész ország területén. A koronavírus-járvány azonban ezt a szabályt is felülírta, és amíg a veszélyhelyzet fennáll, az országos égetési tilalom nem lép életbe, s a helyi szabályozások az érvényesek. Nézzük, hogy városunkban mi a helyzet ezzel a témával kapcsolatban.

Brousil Csaba

2021.02.06. Avar égetés Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az avar és zöldhulladék égetésének év elejére kitűzött teljes tilalmára vonatkozó szabályozást egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig nem kell alkalmazni. Addig továbbra is az önkormányzatok rendeletei az irányadóak. Készült a témában egy országos lakossági felmérés, amely azt mutatja, hogy a válaszadók 46 százaléka egyelőre nem ismer jó alternatívát az égetéssel szemben. Illetve a válaszadók mindössze 22 százaléka volt tisztában azzal, hogy a járványhelyzet végéig továbbra is a korábbi önkormányzati rendeletek szabályozzák a kerti hulladék égetésének módját.

A zöldhulladék elégetése helyett a komposztálás a kijelölt út
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújvárosban a vonatkozó legfrissebb rendelet értelmében ezek (falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok) hasznosítását és ártalmatlanítását elsősorban helyben történő komposztálással kell elvégezni. A város azon területein, ahol a helyben történő komposztálás nem lehetséges, az avart és más kerti hulladékot külön jogszabályban meghatározottak szerint kell gyűjteni és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében elszállíttatni. A zöld hulladék égetéssel történő megsemmisítéséről tehát nem tesz említést a rendelet.

Az önkormányzat saját honlapján megjelent tavalyi bejegyzés szerint 2020. május 1-től tilos az avar és más kerti hulladék égetése a városunkban.

Megkérdeztük Medgyesi Miklóst, az önkormányzat sajtószóvivőjét, hogy vannak-e friss hírei a témával kapcsolatban. Erre a következő választ kaptuk: Egyelőre nincs változás, még a kormány döntése előtt meghoztuk a helyi rendeletet a tiltásról, ami jelenleg is hatályban van. Mérlegelés alatt van, hogy a tavaszi időszakra felfüggesszük-e, amire a kormánydöntés lehetőséget ad.

Amint a városvezetés mérlegelte a kérdést, és döntésre jutott, beszámolunk róla olvasóinknak.

Mint azt hasábjainkon megírtuk, a városkörnyéki települések közül Rácalmáson is megszületett már a döntés az avar és a zöldhulladék égetésének helyi szabályozásáról. Ebben hóközi napokat jelöltek meg, amikor szabad égetni, de csak a nem komposztálható kerti hulladékokra terjesztették ki ennek lehetőségét.

A zöldhulladék égetésének problematikáján túl ismét nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy sokan az egyéb, háztartásukban keletkező szemetet az ingatlanjuk fűtőberendezésiben, kályhákban és kazánokban égetik el, így szabadulnak meg ezektől. Erre sajnos városunkban is akad példa, olvasóink erről is panaszkodtak szerkesztőségünknek, ahogy arról már írtunk korábban is. Sokakat ebben az sem tart vissza, hogy a háztartási tüzelőberendezésekben engedély nélkül környezetre veszélyes anyagok égetését 300 ezer forintos bírsággal is lehet sújtani.

Fontos tudni, hogy a lakossági fűtés jelentős százalékban tudja befolyásolni a levegő szállópor-koncentrációját, ami városunkban a különböző ipari tevékenységek miatt amúgy is gyakran lépi át a határértéket, tehát káros az egészségünkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában