Dunaújváros

2021.02.10. 21:19

Kezdődik a fúrás

Pintér Tamás polgármester és Szabó György a DVG Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az élményfürdőnél elkezdődnek a kútfúrási munkálatok.

Brousil Csaba

A Modern Városok Program keretében 220 millió forintból megkezdődnek a meleg vizet, esetleg termálvizet feltáró kútfúrási munkálatok az élményfürdőnél. Erről tartott sajtótájékoztatót szerdán Pintér Tamás polgármester és Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A projekt a Modern Városok Program keretében valósul meg, mintegy 220 millió forintból, melyből 200 millió forintot fordítanak a kút fúrására, 20 millió forintot pedig a fúrás utáni tereprendezés munkálataira.

Mint ismeretes a Modern Városok Program dunaújvárosi szerződését 2016 májusában Orbán Viktor miniszterelnök írta alá Cserna Gábor, akkori polgármesterrel. Ennek egyik eleme a városi vízi sportcentrum létrehozása volt. Ehhez első lépésként az önkormányzat visszavásárolta az élményfürdőt, majd felújították a Fabó Éva Sportuszodát. A program ide kapcsolódó további eleme a szóban forgó kútfúrás. Tehát a sok ellentétes vélemény ellenére látszik, hogy a Modern Városok Program nem állt le Dunaújvárosban.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 1200 méter mélységig fúrnak majd le, ahol az is elképzelhető, hogy termálvizet találnak és akkor azt hozzák a felszínre. Amennyiben ez nem lesz lehetséges, akkor a kútlábat 700 méter mélységben helyezik el, ahonnan akár 40 fokos hőmérsékletű meleg vizet is a felszínre tudnak hozni. Elhangzott továbbá, hogy a tavaly nyári üzemidőben, míg a fürdő nyitva lehetett 17 millió forintos bevételre tett szert az üzemeltető DVG Zrt., addig a kiadásai 35 millió forintra rúgtak, köszönhetően a magas gázköltségnek, mely a víz felmelegítéséhez volt szükséges. A polgármester elmondta, hogy ezzel jelentős mennyiségű rezsiköltséget spórolhatnak meg, hiszen nem mindegy, hogy milyen hőfokú vizet kell tovább melegíteniük, hogy azzal kiszolgálják az élményfürdő medencéit.

Szó volt arról is, hogy amennyiben termálvizet tudnak a felszínre hozni, azzal bővíteni tudják az élményfürdő és a benne helyet foglaló gyógyászati központ portfólióját is.

Az élményfürdő a koronavírus elleni védekezési intézkedések értelmében jelenleg zárva tart, megnyitásáról a veszélyhelyzet elmúltával születhet majd döntés.

A Modern Városok Program keretében 220 millió forintból megkezdődnek a meleg vizet, esetleg termálvizet feltáró kútfúrási munkálatok az élményfürdőnél. Erről tartott sajtótájékoztatót szerdán Pintér Tamás polgármester és Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában