Nagyvenyim

2021.01.01. 18:00

Polgármesteri tájékoztató a nagyvenyimi útbeszakadásról

Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármestere a település honlapján az alábbi tájékoztatást adta ki (betűhív közlés következik):

duol.hu

Nagyvenyim település Kossuth utca (Hrsz 892), önkormányzati tulajdonú belterületi közút, jelenleg a 42 és a 45-47 házszámok között található útbeszakadása körében releváns új információkról.

A beszakadt útfelület elzárása -a figyelmetlenségből eredő esetleges kockázatokat minimalizáló műszaki megoldással- több helyi, építőiparban tevékenykedő vállalkozás segítőkészségének köszönhetően szabályszerűen megtörtént, a káresemény bejelentését követően azonnal. A közművekkel folyamatos egyeztetésben állunk. Ennek eredményeképpen az ünnepi időszakban nem került sor a gázszolgáltatás kizárására és lehetséges a közműszolgáltatások folyamatos fenntartása, amennyiben nem következik be további havária helyzet. A vis maior káresemény körében mindkét helyszíni vizsgálat lezajlott, ezek dokumentumát karácsony előtt vehettem kézbe. Ezek birtokában kerülhet sor a további, feltárási és helyreállítási jellegű beavatkozásokra.

Elsőként szükség van a beomlott pincejárat helyzetének, a környező talaj szerkezetének, állékonyságának a teljes feltárására, illetőleg az üregben és a környezetben futó közművek (víz gerinc, csatorna és gázvezeték is fut itt) feltárást követő stabilizálására. Ez szükséges alapja a további helyreállítási technológia meghatározásának, ami pedig több szakágat is érintő (útépítési, tartószerkezeti és geotechnikai) szakértői feladat, melyben az újév első napjaiban továbblépünk. A helyreállítást célzó beavatkozás műszaki jellege, tartalma és anyagigényének meghatározása e szakvéleményeken alapul.

Ezt követően lehet a kivitelezésre ajánlatokat kérni és azt megrendelni, olyan vállalkozásoktól, akik a munkavégzéshez szükséges jogosítványokkal, tapasztalattal illetőleg közműszolgáltatói referenciákkal és elfogadottsággal rendelkeznek.

Mint a fentiekből is látható, az előttünk álló feladat nagyságrendje és részletes műszaki tartalma egyelőre még nem ismert egészen. A közművekkel, a szakértőkkel és a kordonozásban, valamint a gázvezeték tehermentesítésében eddig segítséget nyújtó vállalkozások vezetőivel -akiknek az azonnali segítségnyújtásért nagy köszönettel tartozik a településünk, ehelyütt visszautasítva minden, a közösségi médiában megjelent rosszindulatú és valótlan bejegyzést-, továbbá a segítségemre lévő, műszaki kompetenciákkal bíró képviselőkkel folytatott egyeztetés alapján a feltárási munka megkezdése is csak az ünnepi időszak után, az újév elején lehetséges, mert fennáll a pincejárat és boltozat beomlásának veszélye, esetlegesen tovább rontva a szomszédos ingatlan statikai állékonyságát egy olyan időszakban, amikor sem anyagbeszerzés, sem kivitelezői, sem szakértői munkakapacitás nem elérhető egy azonnali műszaki reagáláshoz. A helyzet esővíz okozta tovább romlásának elkerülésére a kollégáim vízelvezető gátat készítettek a hosszirányú vízelvezetés elterelésére.

Az utca útbeszakadáson felül eső részének megközelíthetősége érdekében a helyszíni szemlék december 18-ával záruló lefolytatását követően azonnal, már másnap (szombaton) egy ideiglenes részűstabilizálás kezdődött az érintett és távolabbi lakók, valamint Csizmadia György képviselő részvételével, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget. A Széchenyi utca felőli feljáró tartósabb eredményt hozó megjavítására már kértem be műszaki javaslatokat, ezeket még egyeztetjük, ezután tudjuk kiküldeni a kivitelezésre vonatkozó ajánlatkéréseket. A -reményeink szerint- hosszan tartó, stabil útcsatlakozás kialakítására -az utca megközelíthetőségét is szem előtt tartva- az újév elejétől kezdődően kerülhet sor, a leghamarabb, amikor ismét elérhető lesz a szükséges anyag és munkavégző kapacitás.

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben a közmű vezetékeken a továbbiakban sem tapasztal a szolgáltató semmilyen károsodást, vagy szivárgást, úgy a gázszolgáltatás üzemszerűen folyik.

Amennyiben a szolgáltató a gázvezeték sérülését észleli, a további veszélyhelyzet megakadályozása érdekében a szolgáltatás ideiglenesen, illetőleg időszakosan szünetelni fog az érintett vezeték ellátási területén. Fentiek okán a továbbiakban is kérjük az óvatosság mellett türelmüket és segítségüket!

Ne menjenek a beszakadt területre és annak közelébe sem!

Kérem, ha bármilyen további, újabb beavatkozást igénylő körülményt tapasztalnak, az alábbi, hivatalos elérhetőségek valamelyikén azonnal jelezzenek felénk, az esetlegesen szükséges további intézkedések mielőbbi meghozhatóságának érdekében! Továbbra is kérjük, hogy a hivatalos csatornáinkon tájékozódjanak, és csak az ebből származó, hiteles információk birtokában próbáljanak tájékoztatni másokat!

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában