tudnivalók

2021.01.23. 08:00

Lesz gyermekbál, kezdődik a farsangi móka

Általában bálok, mulatságok, lakomák és mindenekfelett vidámság jellemző a farsangi időszakra. Jelenleg azonban a pandémia miatt a legtöbb rendezvény elmarad.

Török Tímea

A farsang hossza változó, de kezdete mindig vízkeresztre esik. Azaz a mulatságok január 6-tól a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, vagyis hamvazószerdáig tartanak, amely idén február 17-én lesz. A tavaszvárás pogány kori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás és az advent lezárulásával a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült azokban. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át, az arisztokrácia körében pedig inkább az olasz és francia szokások terjedtek el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is.

Andriskának a farsang jó alkalom a szerepjátékra Fotó: amatőr

A világhíres karnevál Velencében a gondolák és lagúnák világában hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. Több ezer embert csábít a csillogás, a fantasztikus ruhaköltemények és álarcok sora.

Szintén ehhez az időszakhoz kapcsolódó népszerű rendezvény a hazai hagyományos busójárás. A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokását a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. Idén azonban a rendező mohácsi önkormányzat a súlyosbodó új koronavírus-járvány miatt nem tartja meg, sőt a városban a télűző-tavaszköszöntő népszokással összefüggésben semmilyen program nem várható.

Azonban információink szerint az óvodák nagy részében és az általános iskolákban az osztályok szintjén, szülői jelenlét nélkül, de megtartják az ünnepséget. Ezért idén is juthat legalább a gyerekeknek az álarcos, jelmezes mulatságból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában