oltópontok

2021.01.07. 11:30

Folyamatosan érkezik az oltóanyag a kórházakba

Eddig csaknem 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a jelenleg működő huszonöt oltóponton.

Molnár Emese

20210104 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Covid-19 vírus elleni Pfizer-BioNTech vakcinával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Fotó: Vajda János

Ezt közölte Müller Cecília, az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán az MTI beszámolója alapján.

Elsőként a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában részt vevőket oltották, ezt a kört bővítették többek között a járóbeteg- és az egyéb fekvőbeteg-szakellátást végzőkkel, a fogorvosokkal, háziorvosokkal, védőnőkkel, iskolaorvosokkal, gyógyszerészekkel is. Huszonöt oltóponton végzik az egészségügyi dolgozók védőoltását, nálunk a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a legközelebbi állomás.

Városi kórházak is lehetnek oltópontok, és a tervek szerint bevonnák a háziorvosokat is

Az MTI összegzője alapján, Bucsi László, a megyei kórház főigazgatója azt nyilatkozta, hogy azonnal elkezdték az oltást, elsőként itt is a frontvonalban dolgozókat oltották be. Néhány nap alatt szeretnék ugyanakkor az összes dolgozót, körülbelül ezer embert beoltani. Bucsi László szólt arról is, hogy az ígéretek szerint a jövő héten ugyanennyi adag vakcinát kapnak. Emlékeztetett arra is, hogy a vakcinából mindenkinek két adagot kell kapnia a védettséghez, és az első oltás után 21 nappal adható be a második. Közölte azt is, hogy a dunaújvárosi kórház dolgozóit is Székesfehérváron oltják majd be. A főigazgató kijelentette: meggyőződése, ha ilyen ütemben halad az oltás, nyár elejére megállítható a világjárvány.

Természetesen a dunaújvárosi egészségügyi intézménytől is tájékoztatást kértünk a témában, így erről beszámolunk majd olvasóinknak is.

Müller Cecília a szerdai sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az oltópontok nagy forgalmat bonyolítanak le, így a városi kórházakkal szeretnék bővíteni az oltópontok körét, és tervezik továbbá a háziorvosok bevonását is az oltásba. Ezért a szakember arra kérte a háziorvosokat, hogy ők is minél hamarabb kérjék maguknak a védőoltást.

A székesfehérvári Szent György Kórház a huszonöt oltópont egyike (képünk illusztráció) Fotó: VJ

Az országos tiszti főorvos szerint a háziorvosi rendelők alkalmasak az oltások tömeges beadására, hiszen minden feltétel adott; tudják hűteni az oltóanyagot és a sürgősségi ellátásra is fel vannak készülve.

Az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális és idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást, ezekbe az intézményekbe mobil oltócsoportokat küldenek. Ebben mi is érintettek leszünk, hiszen az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai két tagintézménye is bentlakásos egység. Kedden 39 ezer adag védőoltás érkezett Magyarországra, idáig már 78 ezer ember oltására elég vakcinát szállítottak az országba. A jövő héten újabb szállítmány, azután hetente további oltóanyag-mennyiség érkezik majd.

Müller Cecília korábban úgy fogalmazott, a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több ember kapja meg a védőoltást. Hozzátette: fontos, hogy az emberek felismerjék a védőoltások jelentőségét, mert ezzel nemcsak saját magukat, hanem a környezetüket is megvédhetik a súlyos szövődménnyel járó vírusfertőzéstől.

A koronavirus.gov.hu, illetve a vakcinainfo.gov.hu oldalon bővebb tájékoztatókkal szolgálnak a lakosságnak a védőoltással kapcsolatban. Utóbbi weboldalon lehet regisztrálni is a védőoltásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában