Január 1-től

2021.01.19. 08:00

Az illetékfizetési szabályok megváltozásáról

Nem a cikkünk felcímében említett intézkedés az első olyan illetékszabály-módosítás, amely a családi vagyon köztehermentes továbbadását segíti.

duol.hu

20210101 Lovasberény Illusztráció Nyudíj, nyugdíjemelés, fizetés, készpénz, vásárlás Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Egy 2010-es változtatás óta szabadon, illeték nélkül mozoghat a vagyon az egyenes ági rokonok között, vagyis fizetési kötelezettség nélkül szállhatnak a családi értékek szülőről gyermekre, nagyszülőről unokára. Két évvel később úgy határozott a törvényhozás, hogy a mentességet a házastársak ügyeire is kiterjeszti. Az illeték azóta sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem jön szóba. 2020 nyara óta pedig a testvérek közötti vagyonmozgások után sem ajándékozási, sem öröklési illetéket nem kell fizetni. Január 1-től – miként azt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter korábban már bejelentette – Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának új eleme, hogy azoknak, akik csokot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük.

Az új szabályokkal pénzt takaríthat meg a lakosság Fotó: PT

A legújabb illetékszabályozás szerint pedig január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások. Ezzel a cégeknek például ingyenes lett a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem. Gyakorlatilag megszűnt az általános, háromezer forintos illetékfizetési kötelezettség. Már nem kell illetéket fizetni a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért. A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem. Az intézkedéssel megszűnt több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is. Azaz már nem kell eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért sem. (Forrás: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában