Kerékpárosokat ellenőriztek

2020.12.02. 11:30

Látni és látszani az utakon

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai közlekedésbiztonsági ellenőrzést végeztek hétfőn sötétedés után a városban, hogy a kerékpárosok figyelmét felhívják a világítás, a prizmák és a láthatósági mellény használatára. Az ellenőrzött biciklisek ajándékokat vehettek át a rendőröktől.

Brousil Csaba

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság idén október 19. és december 6. között rendezi meg „Látni és látszani 2020” kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítsék járművüket a megváltozott út- és fényviszonyokra. Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, ennek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, a gumiabroncs szezonális cseréje, a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő használata, illetve a jégkaparó, a jégoldó spray beszerzése.

A helyi rendőrkapitányság munkatársai, Kőhalmi László címzetes rendőr főtörzszászlós és kollégája, Konics Vénusz járőrvezető közlekedésbiztonsági ellenőrzést végeztek hétfőn sötétedés után a városban, hogy a kerékpárosok fi gyelmét felhívják a világítás, a küllőprizmák és a láthatósági mellény használatára. Az ellenőrzött biciklisek kisebb ajándékokat vehettek át a rendőröktől. Az akció célja nem a büntetések kiszabása volt, hanem a segítségnyújtás, a tanácsadás és persze a hasznos ajándékok átadása. Információink szerint az ellenőrzést a rendőrség munkatársai a héten folytatják.

 

Világítás, csengő rendben és még küllőprizmák is voltak a kerekeken
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ennek az országos kampánynak a részeként Kőhalmi László címzetes rendőr főtörzszászlós és kollégája, Konics Vénusz járőrvezető a kis Vasmű úton tartott ellenőrzést, ennek során a kerékpárosok járműveit ellenőrizték. Mint megtudtuk az akció sikeres volt, több biciklist is sikerült ellenőrizni az esti órákban. Kőhalmi László kérdésünkre elmondta, hogy a megállított és ellenőrzött kerékpárosoknál többségükben rendben voltak a felszerelések, használták a világítást, volt, aki a láthatósági mellényt is viselte. A kerekeken lévő küllőprizmák hiánya volt a legjellemzőbb, de ezt a rendőrök ajándék formájában a helyszínen pótolták. Adtak még a bicikliseknek prizmás első és hátsó lámpát, és felhívták a figyelmüket arra, hogy mik a kötelező tartozékok, amelyek megléte ebben a korán sötétedős időszakban még inkább fontos, hogy meglegyenek.

Tanácsadás is volt

Az ellenőrzés célja nem a büntetés volt

Ezek a tartozékok a következők: két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat, hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot adhat, előre egy fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa, hátra egy piros fényt adó, az előbbiekkel megegyező paraméterekkel rendelkező lámpa, elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, és legalább az első keréken, minimum 2 darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma).

Az ellenőrzött kerékpárosok örömmel fogadták a tanácsokat és az ajándékokat egyaránt. Az akció célja nem a büntetések kiszabása volt, hanem a segítségnyújtás, a tanácsadás és persze a hasznos ajándékok átadása. Információink szerint az ellenőrzést a rend­őrség munkatársai a héten folytatják.

Küllőprizmák és első-hátsó világítás az ajándék

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában