MOHOSZ közlemény

2020.12.03. 11:30

Horgászni is csak szigorú szabályok mellett lehet

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közleményt adott ki a koronavírus okozta világjárvány második hulláma miatt elrendelt veszélyhelyzet okán a horgászattal, a horgász- és horgászsport rendezvényekkel kapcsolatos december 1-től érvényes eljárásrendről.

Balla Tibor

Fotó: LI

Ennek értelmében valamennyi horgász sportesemény, sportrendezvény, horgászverseny megrendezése december 11-ig tilos. A szövetség felhívja a horgászok figyelmét, hogy ha horgászat mellett döntenek, akkor tömegközlekedési eszköz használata esetén maszkot viseljenek, személygépkocsiban maszkviselés nélkül csak az ugyanazon háztartásban élők induljanak együtt, a vízparton a területi jegyek kiváltása során kerüljék a tömeges sorban állást, amennyiben ez elkerülhetetlen, tartsanak egymástól legalább 2 méter távolságot, a horgászhelyek tekintetében a nem ugyanazon háztartásban élők pedig az 3 méteres távolságot minden irányban tartsák egymástól.

A horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit, ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is egyénileg fertőtlenítsék, fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet (például élelmiszer csomagolóanyagokat, használt zsebkendőket, papírtörlőket) ne hagyjanak maguk után, azokat gyűjtsék össze és tegyék a (lehetőleg egy zacskóba csomagolva) a legközelebbi hulladékgyűjtőbe.

A horgászat jellemzően inkább magányos tevékenység, de akadnak olyan helyzetek, amikor többen összegyűlnek
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

 

Az éjszakai horgászat általánosan nem engedélyezett – ezt ellenőrzik is

A közös háztartásban élő horgászok maszk nélkül, a nem közös háztartásban élő horgászok az előírt 3 méteres védőtávolság betartásával maszk nélkül, a nem közös háztartásban élő horgászok az előírt 1,5 méteres védőtávolság betartásával maszkban nappal egy csónakban (vagy lajstromszámos vízijárműben) együtt horgászhatnak. A MOHOSZ ajánlása, hogy a horgászok száma az első esetben a 3 főt, a másik két esetben a 2 főt ne haladja meg.

Az este 8 óra és reggel 5 óra közötti időben az éjszakai horgászat általánosan nem engedélyezett. A MOHOSZ ajánlása alapján a horgászvizek üzemeltetőinek javasolt az este 7 órai zárás, a horgászoknak pedig a horgászat kellő időben történő befejezése annak érdekében, hogy a kijárási tilalom kezdetéig biztonsággal haza lehessen érni. Fontos, hogy horgászhelynek minősül a horgászat helyszínéül szolgáló partszakaszon kívül a horgászcsónak és a horgászatra használt lajtstromszámos vízijármű, továbbá a horgász szálláshelyen a szálláshely, sátorozás esetén a sátor vagy a lakókocsi és a vízpart közötti terület, ha ez a távolság a 10 métert nem haladja meg.

A MOHOSZ felhívja a horgászok figyelmét, hogy a halőr az aktuális védelmi, járványügyi jogszabályi rendelkezések megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni köteles, valamint a jogszabályi és horgászszervezeti járványügyi előírások és korlátozások be nem tartása esetén a horgászat beszüntetését kezdeményezheti.

Kötelező maszk

Tömegközlekedési eszközön; nagyobb településen az önkormányzat által kijelölt közterületen, nyilvános helyen; üzletben, vendéglátó üzletben munkavégzés során, vásárlóként, valamint vendégként; az ügyfelek számára nyitott területen és minden helyiségben, ahol ügyintézés céljából egy időben 5 főnél többen tartózkodnak mindenki köteles olyan maszkot viselni, amely az orrot és a szájat folyamatosan elfedi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában