átadták a műveket

2020.12.10. 14:00

Ajándékba vásároltak képeket, ők is kaptak egy meglepetést

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza 10 festményt vásárolt a Jószolgálati Otthon Közalapítvány jótékony licitjén. Tegnap délelőtt azonban nemcsak ezt a tíz képet vitték a Jószoli terápiás munkatársai, Kóty Zsuzsanna és Tankó István, hanem egy ajándékkal is kedveskedtek, Killer Attila a Bartók üvegablakait festette meg, ezt az alkotást tették hozzá a kontingenshez.

Balla Tibor

Fotó: Ónodi Zoltán

Nagyon örültünk az eredménynek. Bármilyen összegnek örültünk volna, csak álmodni mertünk arról, hogy egy félmilliós határt el tudunk érni. Úgy tűnik, ez az álom megvalósulni látszik, ha minden licitáló átutalja az ígéretét, akkor bizony közel ennyi fog befolyni a Jószoli számlájára, amiből tudunk majd vásárolni az ellátottaknak – fogalmazott Kóty Zsuzsanna. – Egy élmény, amikor ott vannak egy művészetterápiás foglalkozáson. Teljesen megváltoznak, ki tudják magukból festeni az aznapi problémákat, vagy a pozitív dolgokat. Ezt egy picit kombináltuk a meseterápiával. Ha megnézik a képeket, magukért beszélnek. Tükrözik a belső érzéseiket, a vágyaikat, az egyéniségüket, ezek mindegyik képben megjelennek, és ettől szépek – fűzte hozzá a fejlesztő.

Tankó István ekképpen fogalmazott: – Nagyon szívesen vesznek részt az ellátottak a terápiás foglalkozásokon és a rajzszakkörön, ahol átélhetik az alkotás örömét. Egyre többen jönnek, mivel látják azt is, hogy ezek a képek felkerülnek az internetre, egyre többen nézik meg, és többet meg is vásárolnak. Nem csak terápiaként tekintenek rá. A foglalkozásoknak szakmailag is nagy jelentőségük van. Már több mint három éve foglalkozunk a Jószolgálati Otthonban grafikával, különféle festési technikákkal terápiás megközelítésből. Látni lehet az ívet, ahogyan fejlődnek, egyre komolyabb munkákat egyre önállóbban készítenek el. Öröm látni, hogy egy-egy munka befejeztével milyen büszkén mutatják a képeket, és örülnek a pozitív visszajelzéseknek. Ez pedig nekünk is örömet okoz. A művészet gyógyít.

Tankó István, Kóty Zsuzsanna, Őze Áron, Szekeres Roland és Cseh Gábor az ünnepélyes átadáson
Fotó: Bartók/Ónodi Zoltán

Őze Áron, a Bartók igazgatója így kommentálta: – Ez az egész akció abból indult ki, hogy mi indítunk egy Bartók kávézó elnevezésű sorozatot, aminek a helyszíne itt lesz a színház épületében, a Művész presszóban berendezve. Ebben Dunaújvároshoz, és a város jubileumához kapcsolódó érdekes, izgalmas személyiségeket hívunk meg, és nemcsak színházi érintettséggel, hanem minden más területről. Nagy örömünkre már sokan elfogadták a meghívást. Azon túl, hogy vendégül látjuk őket egy kötetlen beszélgetésre, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány gondozottjainak a festményeivel is szeretnénk őket megajándékozni. A Jószolival egyébként nagyon jó a kapcsolatunk, ilyenkor karácsony környékén együtt szoktunk dolgozni, ők díszítik például a borítékainkat, illetve készítik a karácsonyfadíszeinket, amiket együtt helyezünk el az intézményünk aulájában a fenyőfán. Ebben az elzárt időszakban úgy döntöttünk, hogy mivel az árverés elmaradt, amin az aulagalériában kiállított képeket bocsátották volna licitre, mi a Jószolgálati Otthon Közalapítvány legutóbbi online aukcióján megvásároltunk tíz darab képet, amivel segítünk a Jószoli ellátottjainak karácsonyát szebbé tenni, másrészt pedig ezekkel a különleges képekkel ajándékozzuk meg kávéházi beszélgetéseink vendégeit. Ezek a beszélgetések hetente kerülnek „adásba” a Bartók kamaraszínház különböző online csatornáin a hónap második felétől. Hosszú a lista, kiket szeretnénk meghívni, de már jó pár név biztosra vehető.

Szekeres Roland, Őze Áron és Cseh Gábor együtt díszítik a fenyőt

Elfogadta a meghívásunkat Garami Gábor, a Sláger FM és korábban több kereskedelmi rádió népszerű műsorvezetője, Szekeres András, a Junkies együttes frontembere, számtalan sláger szerzője, Szögi Csaba, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Közép-Európa Táncszínház alapítója, Tótin Katalin, a Sándor Frigyes Zeneiskola zongoratanára, a színház korrepetítora, valamint a sokoldalú Florosz Zoi, aki díjnyertes filmrendező, producer, énekes, színésznő, táncos. Velük már leegyeztettük a forgatások időpontjait is, éppen holnap kezdődik az első beszélgetés felvétele. Boldizsár Ildikó meseterapeuta és Rákász Gergely koncert­orgonista már bólintott a meghívásunkra, de még az időpontot egyeztetjük, és reményeink szerint vendégeink között láthatjuk majd Miskolczi Miklós írót is, aki ezer szállal kötődik a városhoz, számos kötete jelent meg alapos kutatás után Dunaújváros múltjáról, és a hetvenéves jubileum kapcsán éppen egy várostörténeti könyv kiadására készül. De a mai nap lényege, hogy megérkeztek a képek, amik gyönyörűek. Én egyébként már az árverésen is részt vettem volna személyesen, magánemberként is.

Őze Áron igazgató már keresi is az ajándék kép helyét

A megvásárolt tíz kép alkotói: Cseh Gábor, Szekeres Roland, Szűcs Krisztián, Zsíros Dániel, Boros Eszter, Tóth Zsuzsanna, Radnai Noémi, Keller Andrea, Kisgyura Anita, Killer Attila, Horváth Renáta és Kecskés Klára voltak. Közülük ketten, Cseh Gábor és Szekeres Roland az átadásra is elmentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában