Az iváncsai tűzvész utóélete

2020.12.14. 07:00

A tragédia megmutatta: ha kell, össze tudunk fogni

November 21-én pusztító tűz martaléka lett egy fiatal édesanya és a kétéves kisfiának iváncsai otthona minden használati tárgyukkal. A régió egy emberként mozdult meg, hogy segíthessen a bajbajutottakon.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Korábban már olvashattak lapunk hasábjain a család katasztrófájáról és Iváncsa polgármesterének, Molnár Tibornak és a katasztrófavédelemnek a tájékoztatását a tűzvész napján történtekről.

Azon a bizonyos novemberi szombaton, a Vörösmarty utcai családi ház tetőszerkezetét javították, ennek szerencsétlen következményeként a ház teljes tetőszerkezete lángra kapott, két gázpalack pedig még a tűzoltók kiérkezése előtt felrobbant az épületben, egy harmadik palackot a tűz oltására érkezett egységek ki tudtak hozni az épületből, és megelőzték a robbanását, visszahűtötték. De az épület így is lakhatatlanná vált, a család használati tárgyai, ruháik, a kisfiú játékai teljes egészében megsemmisültek, ezzel kilátástalan helyzetbe kényszerítve az egyedülálló édesanyát a kisfiával. Bakonyi Csörsz Zsófia, az édesanya csak alig fél éve vesztette el súlyos betegség következtében elhunyt párját, a kis Alex édesapját. Ezért már a tűz előtt is mindennapos problémát jelentett a megélhetés a családnak, az önkormányzat nyújtotta segítség ellenére is.

Az iváncsai Vörösmarty Mihály utca látható a képen, ahol a tűzeset során csaknem három gázpalack robbant fel
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A tűzvész után azonnal rengeteg jóérzésű ember mozdult meg a bajbajutottak megsegítésére. Nagyon sok ruha és pelenkaadomány érkezett, de a ház felújításához szakemberek is felajánlották a munkájukat, többen a beépítéshez szükséges anyagokkal együtt. Azonban a ház nem a szóban forgó család tulajdona. Így kétséges volt, hogy segítség lehet-e a fedél nélkül maradt Zsófiának és a kis Alexnek a Vörösmarty utcai ingatlan felújítása.

Megígértük, hogy beszámolunk anya és fia további sorsáról, amellyel kapcsolatban Molnár Tibor a közelmúltban az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra Köszönet címmel:

„Az Iváncsáért Közalapítvány és Iváncsa Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik pénzbeli és egyéb támogatással segítséget nyújtottak Bakonyi Csörsz Zsófiának és kisfiának.

A nehéz sorsú család háza novemberben egy tűzeset miatt vált lakhatatlanná.

Felhívásunkra nagyon sokan segítettek, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek, helyi és megyei önkormányzati képviselők.

Mivel a leégett ház újjáépítésére nincs lehetőség, ezért elsődleges cél volt az édesanya és a kisfiú lakhatásának megoldása.

A mai napon a beérkezett pénzadományból egyéves időtartamra kifizetésre került egy minden igényt kielégítő albérlet, amelyet a felajánlott bútorokból, használati tárgyakból teljes egészében be tudunk rendezni, a rengeteg élelmiszer-adomány pedig hosszú távra könnyebbséget jelent számukra.

A fennmaradó összeg elkülönítésre került a Közalapítvány számláján, az a családdal történő egyeztetést követően teljes egészében a kisfiú érdekében kerül felhasználásra.

Ez a tragikus eset megmutatta, a bajban össze tudunk fogni, példaértékű az a segíteni akarás, amellyel nemcsak iváncsaiak, de szerte az országból is nagyon sokan megkerestek bennünket.

A magunk és a család nevében is köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy Zsófi és a kis Alex biztonságos otthonban folytathassák életüket.”

Védőháló munkában

A tűzeset következében nehéz helyzetbe került édesanya és kisfia megsegítése érdekében az önkormányzat azonnal cselekedett, és mindvégig a bajbajutottak mellett állt, hangsúlyozva, hogy elsődlegesen a gyermek érdekeit tartják szem előtt. Molnár Tibor polgármesteri hatáskörében ötszázezer forint segélyt állapított meg. De a település más szakemberei is – védőnő, családsegítő, alpolgármester, közalapítványi elnök – jól megszervezett védőhálójukban tartották biztonságban az elesett családot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában