Előszállás

2020.12.28. 07:00

A szeretet övezte a kisiskolások karácsony előtti készülődését

Az Árpád Fejedelem tagiskolában nemcsak a szép ünnepi dekorációból, hanem az eseményekből is kellemesen érződött a karácsony hangulata. Mátrai Adél, a tagintézmény vezetője igazi csodás dolgokat mutatott be nekünk.

Balogh Tamás

Az iskola termeiben korábban már jártam, ezért nem lepett meg, „csak” nagyon kellemes érzéssel töltött el az egész intézményre jellemző rend és tisztaság, pláne a karácsonyra hangolódó kisdiákokhoz illő, stílusos dekoráció.

Ez alkalommal egy roppant izgalmas helyszínre, az egykori légópincéből kialakított csodálatos világba csöppentem. Itt egy nem akármilyen helytörténeti kiállítás, a diákönkormányzat helyiségei, egy irigylésre méltóan felszerelt kerámiaműhely és az iskola fönnállása óta eltelt évtizedek tárgyi emlékeit, és annak az emberöltőnyi korszaknak a technikai eszköztárát bemutató kiállítás fogadott. A bőség zavarát elkerülendő, most a kerámia-szakkörösök gyönyörű és gazdag gyűjteményét vizsgáltuk meg alaposabban.

Egy nagyon ügyes keramikus kislány, Kimmer Krisztina az első osztályos társaival
Fotók: Balogh Tamás

– Az advent időszakát közös ünnepükként élik meg?

– Minden évben más, az idén egy frissen hozzánk érkezett kolléganőnk, Pribék Erika vette a kezébe ennek a rendezvénysorozatnak a megszervezését. A karácsonyainkat a hagyományok szerint ünnepeljük meg itt az iskolában. A négy adventi hétvége előtt péntekenként, egy kis műsorral, közös énekléssel gyújtjuk meg a gyertyákat a saját magunk által készített koszorún. A gyerekek többségét megfogja az ünnep misztériuma, szívesen közreműködnek a programokban. A záró eseményen a pedagógusok is felléptek, amit a helyi kábeltévé rögzített, így a falu lakossága is élvezhette azt.

Mátrai Adél, a mester és a tanítványai

– Mindenki hozzátette a maga ügyességét?

– Az idén feldíszítettük az udvaron álló fenyőfánkat, mert az ünnepségeinket az ismert okok miatt a szabadban bonyolítottuk le. Az épületben is van egy szép karácsonyfánk, amit évről évre a Rózsa családtól felajánlásképpen kapunk meg. Az ünnepi külsejét mindkét fa a tanulók és a dolgozók közös munkája által nyerte el. Egy karácsonyi projektnapot is tartottunk december második szombatján, és a kollégáimmal együtt ekkor is lehetőséget teremtettünk arra, hogy a gyerekek saját kezükkel tudjanak ajándékokat készíteni a szeretteiknek karácsonyra.

– A kerámia-szakkörösök?

– Az ebben dolgozó gyerekekkel összeállítottuk az általunk készített alkotásokból a karácsonyi kiállításunkat. Ezeket a szép tárgyakat az utolsó tanítási napon magukkal vihették haza, és akár ezek is lehetnek az ő ajándékaik. Ilyenkor bemutatjuk azokat a munkákat, amiket rajz-, hon- és népismeret, vagy technikaórákon készítünk. Imádják ezt a tevékenységet. Egyik héten a rajzzal, a másikon a vizuális kultúra egyéb ágaival foglalkozunk. A vírusmentes időszakban a környező településeken dolgozó kollégáink is átjártak hozzánk ezekre a kerámia-foglalkozásokra. Reméljük, hogy minél előbb sikerül felszámolni a járványt, és ismét megtelnek a helyiségeink az ügyes kézműveseinkkel. Ez számomra is nagy öröm lesz, hiszen az iskolánk rajz szakos tanáraként én vezetem ezt a nagyon népszerű, és nekem is sok örömöt adó szakkört, amelyben természetesen én is alkotok. Mesterprogramot is írtam belőle.

– Kurrens cikkek lettek belőlük!

– A gyerekek ötlete nyomán egy kis karácsonyi vásáron értékesítettük az elkészült alkotások egy részét. A szünet előtti héten a szünetben jelképes áron lehetett azokból vásárolni. Akár szép karácsonyi ajándékokká is válhattak.

– Miért mesél az eseményekről úgy, hogy „mi” csináltuk?

– Azért, mert én egy vagyok közülük, mert ez az én iskolám, ahol kislányként tanultam, és vissza-, hazatértem ide, hozzánk! 1990 óta itt tanítok, és 2006 óta vagyok a vezetője. Azért is beszélek róla, és rólunk többes számban, mert itt mindenkinek lehetnek jó ötletei, amiket meg is valósítunk.

Ide kisdiákok járnak iskolába!

– A saját karácsonya?

– Szerencsére, még nem vagyok olyan idős, hogy az életem során túl nagy változásokat érezhettem volna a megünneplését illetően. Esetleg a globalizáció és a tévé hatására itt is előfordul – mint mindenütt –, hogy vannak, akik új dizájn szerint díszítik fel a fáikat. Ehhez hasonlóan a gasztronómiában is előfordulhat némi változás, de szerintem a családok nagy többségénél a karácsony, az karácsony. A mi családunk is be-becsempészett egy két új megoldást, de végül mindig megmaradunk a klasszikus értékeknél. Az asztalunkra is a hagyományos magyar ételek kerülnek. Bennünket is érint a várható létszámkorlátozás, mert mi egy nagy család vagyunk, és sokfelé élünk az országban. Kiscsoportokban jövünk össze, és telefonon, „videó konferenciákon” fogunk egymással beszélgetni. A szilveszter? Ha a karácsonyt kibírjuk otthon, az is menni fog, még ha nem is szívesen válunk el a régi jó szokásoktól. Reméljük azt, hogy ezek is hozzásegítenek a járvány alóli felszabaduláshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában