fontos kérdések

2020.11.07. 09:00

Perkátán kiemelt figyelmet kap a tanulók védelme, s fontolgatják iskolaőr alkalmazását

Idén első ízben rendezte meg az UNESCO az iskolai erőszak és zaklatás elleni nemzetközi világnapot, amely azért is érdemel kiemelt figyelmet mert a szervezet felmérései megdöbbentőek és cselekvést sürgetőek. Mint az is, hogy minden harmadik diákot az elmúlt hónapban legalább egyszer zaklathattak a vizsgálat szerint.

Török Tímea

A témával kapcsolatban készült írás lapunk november 5-i számában jelent meg, amelyben foglalkoztunk a Perkáta Online Gyerekek vernek gyerekeket című cikkével is.

A helyi online portál írásában a többi között az olvasható, hogy a város közeli településen hetek óta tehetetlenek a tanárok az iskola vezetőjével együtt, mivel néhány tanuló az iskolai óraközi szüneteket „kihasználva” elsős gyermekeket bántalmaznak.

Az eset kapcsán megkérdeztük a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját, Szilasy Lászlót, aki nem nyilatkozott, de az intézmény fenntartója a Dunaújvárosi Tankerületi Központ írásban feltett kérdéseinkre megküldte a válaszát.

Az iskolában tanuló diákok biztonsága elsődleges Fotó: archív

Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna tankerületi igazgató nevében és megbízásából dr. Agárdy Adrienn, a Köznevelési, Jogi és Pályázati Főosztály, Jogi és Pályázati osztályának osztályvezetője válaszolt:

„Az iskolában tanuló gyermekek biztonsága számunkra elsődleges fontosságú, így az intézményvezető a tanuló rendbontó viselkedésével kapcsolatban az előírt lépéseket haladéktalanul megtette, a továbbiakban a rendőrség és a helyi gyermekvédelmi szakemberek bevonásával folytatódik az ügy kivizsgálása. A köznevelési intézmények az ilyen és ehhez hasonló esetekben a jogszabályok, illetve a jogszabályok alapján kialakított belső szabályzataik, házirendjük szerint járnak el, valamint szükség esetén a gyermekvédelmi jelzőrendszeren keresztül teszik meg a megfelelő intézkedéseket.

A pekátaiak megfontolják iskolaőr alkalmazását is Fotó: MW

A szülők elsősorban az osztályfőnöknek, illetve közvetlenül az intézményvezetőnek is jelezhetik problémáikat. Az intézmények területén kívül, illetve a tanítási időn túl megvalósult cselekményekért azonban az intézmény nem tud felelősséget vállalni. Pedagógusaink és az intézmény vezetése egyaránt kiemelt figyelmet fordít a tanulók védelmére, és a további hasonló helyzetek elkerülésére, amelynek érdekében az iskola vezetése fontolóra vette iskolaőr alkalmazását is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában