CAC Kutya­show

2020.10.17. 07:00

Juhászkutyák, bulldogok, spitzek és keverékek is

Kutyafajták sokasága és gazdijaik lepik el a Szalki-szigetet vasárnap, hogy megmutatkozzanak az ebtenyésztők országos szövetségének kiállításán.

Molnár Emese

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

CAC Kutya­show címmel rendeznek nagyszabású kiállítást és bemutatót október 18-án a Szalki-szigeten lévő kempingben. Az ország minden tájáról érkeznek ide a kutyusok és gazdáik. A rendezvénysorozat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége által valósul meg. A szövetséghez tartozó kisebb, régiókat összefogó egyesületek pályázhatnak arra, hogy az adott évben hol tartsák meg a négylábú kedvenceket bemutató, minősítő versenyeket. Erről beszélt nekünk Szöllősi Anikó, a Dunaújváros és Környéke Ebtenyésztők Egyesületének elnöke.

Fajtacsoportokban mutatkoznak be a kutyusok, tizenegy kategóriában hirdetnek nyertest
Fotó: archív

Mint mondta, ezen megmérettetéseken mindig sok a nevező, és általában nemzetközi küllembírók is szemlézik a kutyusokat. Most a járvány­ügyi helyzet miatt csak magyar, nemzetközileg ismert szakbírók bírálnak. A vasárnapi kiállításra ezúttal 845 kutyust neveztek be a gazdáik, tenyésztőik. Fajtacsoportokba sorolva mutatkoznak majd be, külön elkerített ringekben. Délelőtt lesz az egyedi bírálat, és a nyertesek délután ismét felvonulnak a közönség előtt. Tizenegy kategóriában hirdetnek nyerteseket. Szöllősi Anikó kiemelte, nemcsak fajtatiszta, törzskönyvezett kedvencekkel lehetett nevezni a versenyre (ennek határideje október 5-én volt), hanem keverékekkel és törzskönyv nélküliekkel is, hiszen minden kutyus szép. Ezen állatok a hobbi kategóriába kerülnek, itt vonulnak majd fel a gazdáikkal. A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott, szeretettel várják a látogatókat.

Elhozhatják a vendégek a saját kutyusaikat is, oltási könyvvel bejöhetnek a kempingbe, de a helyszínen már csak a keverék és a hobbi kutyusokkal lehet nevezni 12 órától.

Az országos szövetség évente 18-20 nemzetközi és nemzeti kutyakiállítást szervez a törzs­könyvezett kutyák és gazdijaik számára. Szöllősi Anikó elnöksége alatt ez lesz a hatodik nagy létszámot vonzó kutyakiállítás városunkban.

A vasárnapi rendezvényen lesznek sátrak, árusok, lehetőség van takarmány és különféle felszerelések vásárlására is.

A következő ilyen nemzeti kutyakiállítást (CAC Kutya­show) a Magyar Ebtenyésztők Jász-Nagykun Szolnok Megyei Egyesülete szervezi október 24-én Szolnokon.

Több évtizede segítik a térség gazdáit, tenyésztőit

Telefonon beszéltünk még csütörtökön a Dunaújváros és Környéke Ebtenyésztők Egyesületének elnökével, Szöllősi Anikóval. Sok intéznivalója volt még ahhoz, hogy a vasárnapi rangos eseményre minden összeálljon. Viszont mesélt arról is, hogy több évtizede működik a helyi szervezetük, de jelen elnevezésével 2010 óta végzik tevékenységüket. A kinológiai („kutyatan”) munkájukkal segítik az egyesületi tagokat, erősítik a kutyás társadalmat, a felelős állattartást, továbbá a lehetőségeikhez mérten támogatják az állatmentőket, valamint állatmenhelyeket.

Ebben az évben húsz tagot számlál a helyi közösségük, és vannak pártolóik, tenyésztőik, akik segítik az egyesület munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában