tematikus nap

2020.09.25. 16:00

Mozgás, játék, egészség

Az egészségtudatos életmód jegyében egy játékos feladatokkal teli tematikus napot tartottak a Móricz iskolában szerdán.

Molnár Emese

Fotó: LI

Nagy volt a nyüzsgés szerdán délelőtt a Móricz Zsigmond Általános Iskola udvarán. Horváthné Ottinger Hajnalka, az intézmény igazgatója elmondta, az idei tanév rendjében szerepel egy tematikus nap, az egészségtudatos gondolkodás, iskolai mozgástevékenységek napja.

Vidám, jó hangulatban telt a program, a gyerekek élvezték a játékos feladatokat
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mint arról az Európai Diáksport Nap honlapján írnak, a Magyar Diáksport Szövetség még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást az Oktatási Hivatallal annak érdekében, hogy egy EFOP-os projekt keretében az egészségtudatos gondolkodás és iskolai mozgástevékenységek témanap tartalmi fejlesztésében kölcsönösen közreműködjenek. Az idei rendezvény középpontjába a gyermekek, tanulók egészséges önképe és mentális egészsége került. Minden év szeptemberének utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította az országgyűlés még 2017-ben. Ez most szeptember 25-re esik, ám Horváthné Ottinger Hajnalka elmondta, mivel iskolájukban ezen a napon minősítő eljárások lesznek, áttették ezt az izgalmas, játékokkal teli programot szerdára. Murányiné Varga Beáta pedagógus volt a fő szervezője, akinek mesterprogramjában szerepel az úgynevezett tündérkert tanösvény, amit ezen a napon meg is nyitottak.

A mezítlábas park

A tanösvény az iskola területén lévő növényeket mutatja be, minden fához, bokorhoz egy-egy táblát helyeztek el a magyar és latin megnevezésével együtt. Izgalmas kalandnak ígérkezett a saját kialakítású mezítlábas park. Ezt fadobozokból állították össze, amelyekbe például diót, gesztenyét, tobozt raktak, és ezekben járhattak mezítláb a gyerekek. A ládákat eltették, és egy későbbi rendezvényen vagy akár környezetismereti órán is használhatják még. A tematikus nap részeként a szünetekben az egészségtudatosság témájában tölthettek ki totókat a diákok, játékos feladatokat szerveztek nekik, és volt gyümölcskóstolás is. Az iskola területén és környezetében szemetet is szedtek a fiatalok.

Gyümölcskóstolóval és totóval is készültek a diákoknak

Az udvaron felállítottak egy akadálypályát is, amelyen próbára tehették ügyességüket a tanulók. Horváthné Ottinger Hajnalka hozzátette, többéves hagyomány már náluk az iskolakertek ápolása: minden osztálynak van egy adott területe, amelyet a szülőkkel együtt gondoznak, virágosítanak. Ezen is szorgoskodhattak a fiatalok.

Az iskola csatlakozott a Sulizsák elnevezésű akcióhoz, amelynek keretében használt, feleslegessé vált ruhaneműket gyűjtenek a textil újrahasznosítása érdekében.

A következő nagyobb rendezvényük az október 1-jei zenei világnap lesz, a tervek szerint egy fúvószenekar fog fellépni a gyerekek előtt az udvaron. Készülnek a magyar népmese napjára is, ennek programját még szervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában