A Magyar Multi Programban 37 vállalkozást támogat az állam

2020.09.28. 07:00

A kiválasztottak között van a helyi Darusín Kft. is

Összesen 7,6 milliárd forint értékben 37 vállalkozás nyert támogatást a Magyar Multi Programban – közölte dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért ­felelős államtitkára múlt héten, a Magyar Multi Program oklevél-átadó ünnepségén. A 37 cég egyike a dunaújvárosi Darusín Kft., amelynek ügyvezetőjével, Radvánszki Sándorral beszélgettünk.

Brousil Csaba

Fotó: Juhasz Benedek +36304058048

A Magyar Multi Programról korábban Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a program segíti a nagy növekedésű potenciállal bíró, innovatív és exportképes termékeket, illetve szolgáltatásokat előállító vállalkozások további fejlődését.

A Magyar Multi Program oklevélátadó ünnepségén Budapesten
Fotó: darusin

Komoly követelmények

A Magyar Multi Programot az elmúlt évben hozta létre a kormány azért, hogy a legnagyobb növekedésű vállalkozásoknak adjanak segítséget. A programra azon cégek jelentkezhetnek, amelyek korábban már komoly eredményeket értek el, és sikeres pályázat esetén jelentős szakmai és pénzügyi támogatást kaphatnak.

Radvánszki Sándor ezt alátámasztotta, elmondta, hogy a programban való indulásnak nagyon komoly feltételei voltak. Például az éves árbevétel nagysága mellett a középvállalatok esetében 20 százalékos átlagos éves növekedést kellett felmutatni a meghatározott időszakban, mikro- és kisvállalkozásoknak 100 százalékos éves növekedést kellett teljesíteniük. A program támogatja a kiválasztott vállalkozások termék- és szolgáltatásfejlesztési elképzeléseit, márka- és arculatépítését, a külpiacra való kijutását, a humán erőforrást, továbbá stratégiai és pénzügyi tanácsadást biztosítanak számukra. A programban indulóknak megfelelő önrészt kellett tudni biztosítani elképzeléseik megvalósításához, a további forrást állja az állam. A Darusín Kft. komplex tervvel készült, amelyben van ingatlanépítés, gépek, gépsorok beszerzése, telepítése, szervezetfejlesztés valamint marketing is.

Radvánszki Sándor ügyvezető
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A tervek megvalósítása

A program keretében megfogalmazott terveiket szeretnék minél előbb megvalósítani, mert igény van a fejlesztésekre a cégnél, de amikor ezt az egész folyamatot elindították, még senki nem tudta, hogy a koronavírus-járvány végül milyen gazdasági visszaesést okoz az egész világban. Az eredeti terv szerint a program teljesítésének már augusztusban meg kellett volna kezdődnie, de ez az ismert vírushelyzet miatt csúszik. Tizenhat hónap a program végrehajtási ideje, tehát jövő év végére kellene teljesülnie a vállalásoknak, de valószínű, hogy a Darusín Kft. kér egy év halasztást a jelentős országos és nemzetközi gazdasági visszaesés miatt, hiszen nekik az önrészt a Covidtól függetlenül is biztosítaniuk kell úgy, hogy közben a cég folyamatos működése sem állhat le.

A Darusín Kft. 2017-ben elnyerte a Street Crane magyarországi képviseltét, és most lehetőségük adódik arra, hogy régiós központtá váljanak, amelybe Magyarországtól Szerbián át Bulgáriáig több ország képviselete beletartozna. Ebben a cég lát növekedési potenciált, tudnák növelni ezzel a forgalmukat, hatékonyságukat, így a fejlesztéseknek ezt a célt kellene szolgálniuk.

Oktatás, vasmű, külföld

2019 márciusában a cég központi telephelyén egy kutató-, fejlesztő- és oktatóközpont alapkövét tették le. Azóta egy nagy csarnokot építettek fel ezen a helyen. A multi program támogatásával ezt az építkezést szeretnék folytatni, illetve kiegészíteni, berendezésekkel, eszközökkel ellátni. A saját oktatási projektközpont megvalósítása továbbra is tervük, a képzési intézetekkel továbbra is kapcsolatban állnak, de az oktató központ beindítása a jövő évben realizálódhat.

A Dunaferről szólva az ügyvezető elmondta, hogy a Dunaferr a cég legnagyobb partnere, az árbevételük csaknem harmadát a vasmű adja, de természetesen minden partner ugyanilyen fontos a számukra. Mint mondta, mindenki tudja, hogy a Dunaferr nagyon nehéz helyzetben van, de reméli, hogy megfelelő stratégiával, és esetleges külső segítséggel a Dunaferr ki tud lábalni a jelenlegi nehéz helyzetből.

A Darusín Kft. külföldi megrendeléseivel kapcsolatban az ügyvezető elmondta, hogy a Covid-19 átírta az ebbéli forgatókönyvet. Egy nagy szerződésük van egy szlovákiai nagyberuházáson, ezt áprilisban kellett volna kezdeni, de jelenleg a vírushelyzet miatt ez a projekt áll. Ezenkívül Komárnóban bontottak el egy nagy darut és azt Pozsonyban újra fel kell építeni. Ezt a szakemberek a helyszínen már elkezdték előkészíteni, de a vírushelyzet és az országok besorolása a munkák menetét is befolyásolhatja, változhatnak ugyanis a ki- és beutazási feltételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában