Olvasónk városunk takarításának kérdéséről mondott véleményt

2020.08.01. 11:30

Mások helyett ás és söpör

Egy olvasónk telefonon kereste meg a Hírlapot azzal kapcsolatban, hogy nagyobb hangot lehetne adni a város tisztaságával kapcsolatos problémáknak az újság hasábjain. Felvettük vele a kapcsolatot, kimentünk a helyszínre, és meghallgattuk a témával kapcsolatos észrevételeit.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Teri néni panaszkodott

Teri néni az Alkotás utcában várt minket, ő ott lakik, és a környék tisztaságával, azaz pont az ellenkezőjével osztotta meg a véleményét lapunkkal. Mint mondta, ő őspentelei, tagja a hagyományőrző egyesületnek is, tehát régi városi kötődésű, így a mondanivalója nem légből kapott, hanem szívből jövő. Mint mondta, négy ház előtti kertet is ő gondoz, de nem tudja, hogy mi lesz ezekkel, ha ő és az ő generációja majd nem lesz már. Ki fog ezekkel a kertekkel foglalkozni, amikor az Alkotás utca által közrefogott kis füves-parkos területtel sem nagyon törődik senki.

Azaz törődik: ő maga. Mint mondta, ő takarítja össze a lehullott leveleket, söpri el a piszkot, szemetet a házak előtt, sőt mi több, a homokozót is felássa, amely a kis téren lévő játszótéren található. Mint mondta, ő nem foglalkozik azzal, hogy milyen politikai kurzus irányítja éppen a várost, de elfogadhatatlannak tartja, hogy az idén 70. évét betöltő városnak pont ezen a jeles évfordulón kell így kinéznie, és hogy az illetékes körzeti képviselővel (dr. Székely Károly – a szerk.) érdemben nem tud egyeztetni, mert más elfoglaltságaira való hivatkozással kimenti magát ez alól.

Nagy, füles zsákba gyűjti a lehulott leveleket Teri néni, de a zsákot nem szállították még el

Azt is elmondta, hogy ő szívesen elvégzi ezeket a munkákat, de talán nem az ő feladata lenne ez, csak nem bírja elnézni, hogy koszos, szemetes a lakókörnyezete. Mint mondta, nem érti, hogy miért az a városvezetés válasza mindenre, hogy nincsen pénz.

Véleménye szerint sok idő eltelt már a választások óta, ahol ígértek mindenfélét, új takarítógépeket is a városnak, de mégsem látja nyomát annak a saját lakóhelyén és környékén, hogy azokat használnák vagy gondot fordítanának a környezet tisztán tartására.

Az általa gondozott kis kert az Alkotás utcában
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Környezettisztaság: szó volt a lakók felelősségéről is

Megemlítette a lakók felelősségét is, akik közül páran fittyet hánynak a környezetükre és a virágoskertbe dobálják a cigarettacsikkeket az emeletről. Úgy véli, szükség lenne szemléletváltásra az emberek esetében is, hiszen csak ezzel együtt lenne fenntartható a tényleges tisztaság. Hangsúlyozta, hogy nem szeretne mást, csak több odafigyelést, több törődést a természet, annak adományai a növények iránt, hiszen „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”.

Cikkünk megírásával párhuzamosan feltettük kérdéseinket a témában az önkormányzat sajtóosztályának. Amennyiben azokra majd választ kapunk, arról külön cikkben számolunk be olvasóinknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában