A vöröskereszt képzésein életmentő fogásokat tanulhatnak

2020.08.04. 11:30

Hétköznapi hősök, tudják, négy percig menthetnek

Négy perc, 240 röpke másodperc. Van, hogy csak ­ennyin múlik egy emberélet. Ennyi elég ahhoz, hogy a szívleállás után az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdjenek. A hirtelen szívhalál a fejlett országokban a vezető halálokok között van. Magyarországon évente 20-25 ezer embert veszítünk el emiatt, holott 70 százalékuk megmenthető lenne, ha lenne a környezetükben akár csak egyetlen ember, aki tudná, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik. Évente egy városnyi ember lenne megmenthető.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Ezért is bír kiemelten nagy fontossággal a Magyar Vöröskereszt Hősképző programja, ahol jelentkezők hasznos, gyakorlati tudásra tehetnek szert, amellyel a mindennapi életben előforduló rosszullétek és kisebb balesetek szakszerű ellátását ismerhetik meg. Az országos program szinte az összes megyében elérhető.

A legfontosabb, amit mindenhol, mindenkinek megtanít a vöröskereszt, az az újraélesztés, ami sokak életét mentheti meg
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap
Feth Katalin, a vöröskereszt dunaújvárosi vezetője Fotó: archív

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének vezetője elmondta, elsődleges feladatvállalásuk az elsősegélynyújtás képzése. Kizárólagos vizsgáztatók is, még a jogosítványhoz szükséges vizsgákon is. Éppen ezért a lehető legszélesebb körben igyekeznek népszerűsíteni az elsősegélynyújtás fontosságát. Járják az iskolákat, legutóbb a nagyvenyimi iskolában minden felső tagozatos osztálynak megtartották a tanfolyamot, ami meglepően népszerű, a gyerekek nagyon szeretik. Volt már arra is példa, hogy munkahelyi közösségek kérték őket, hogy menjenek ki hozzájuk, és mutassák be az alapvető elsősegélynyújtó, életmentő módszereket. Ahhoz, hogy a Hősképző ingyenes képzését megkapja valaki, pusztán jelentkezni kell. Akadnak olyanok, akiknek nem a jogosítvány megszerzéséhez volt szüksége erre a tudásra, egyszerűen úgy érezte, tudnia kell. Őket beültetik az elsősegély-képzésekre.

Egyes kiemelt rendezvényeiken szélesebb témaköröket is tudnak érinteni, beleértve a háztartási baleseteket is. A fix témakörök között mindenképpen szerepel az újraélesztés, amit a jól ismert Ambu Sam babákon mutatnak be. Hogy van-e ennek kézzelfogható eredménye? Gondoljunk csak arra az esetre, amikor a Bánki tanulói mentették meg az osztálytársuk életét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában