Az NNK ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai gyérítést

2020.07.31. 07:00

Szúnyog elleni védekezés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást – tájékoztatta az NNK az MTI-t.

Balogh Tamás

Dunaföldvár

Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tiszti főorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható.

Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyag-tartalmú biocidtermékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését.

A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek

A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt – áll a közleményben.

Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.

„Az emberi egészség védelme és a természetes környezet védelme szorosan összefügg egymással. Tegyünk közösen érte!” – fogalmazott az NNK.

Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke szerint ez lehet az igazi megoldás a jövőben az egész országban hatásos szúnyoggyérítés elérése érdekében.

Akár egy ilyen kedves tavacska is lehet a vérszívók melegágya

– Közösen, a biológiai módszerekkel kell dolgoznunk?

– Lehetséges, hogy az ország más területein a szúnyog­invázió ügyében súlyos helyzet alakult ki, de itt, Dunaújváros és Dunaföldvár térségében bár kellemetlen, de kezelhető. Dunaföldváron például a hagyományos kémiai módszerek lokális használata miatt a környező településekről befújja a szél a vérszívókat a városunkba. A régió településeinek kell összefogniuk és a hangsúly a megelőzésen van. Már lárvakorban, biológiai módszerrel kell megállítani a kikelést. A jelenlegi feladatainkat a vegyszerek kiszórása, az eső utáni pangó vizek (amik a szúnyoglárvák keltetőhelyei) kezelése, és nagyon nagy energiát fordítunk a lakossági ismeretterjesztés folytatása.

– Még nem ment át a köztudatba, hogy mi is sokat tehetünk a szúnyogok ellen.

– A helytelen magatartásunkkal akaratlanul ugyan, de folyamatosan fenntarthatjuk a szúnyogkolóniák helyeit. Nagyon sokan felfogják például az esővizet, de nem fedik le azt, akár egy szúnyoghálóval. Ezek mellett számos olyan helyen, elfeledett vizes edényben vagy egy traktornyom pocsolyájában, közvetlenül a házunk körül, valóságos saját tenyészetünk jöhet létre, pedig azokat egy kis odafigyeléssel meg tudjuk szüntetni.

A Duna árterülete, ahol a lárvák kikelnek, és a szél hátán a környező településekre jutnak
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

– Ha megcsíp a szúnyog, a repülőgép után kiáltunk!

– Az emberek jóhiszeműségével semmi gond, hiszen attól vagy a földi gyérítéstől várják a megoldást, pedig annak a hatása is csupán két-három napig tart. A folyamat megismétlődik, hiszen a felsorolt helyeken újból kikel a következő nemzedék, vagy egy másik területről befújja azt a szél.

– Ez egy szúnyogos év lett!

– Körültekintően kell a gyérítést elvégezni. A szúnyog is aludni akar. A földi és a légi kezelést is le kell állítani a késő esti órákra, mert akkor már nem repülnek, és a kiszórt szer nem találják el azokat.

– A régiós, pláne az országos összefogás híján az első generációk kikeltek, és mivel jelentős megelőzés nélkül állunk, a következő is megszületik. Jelenleg abban bízhatunk, hogy egyelőre nem lesz esős időszak, és áradás sem, mert az is a szúnyogoknak kedvezne. Sajnos még egy, két, három hétig el kell viselnünk ezeket. Az életciklusuk fajonként változik, négy és nyolc hét közé tehető.

Bízom a jövőben, hogy egységesen és eredményesen tudunk föllépni ellenük!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában