A tavaly megkezdett feltárási munkákat folytatják a kőtár területén

2020.07.13. 11:30

A castellum tábor északi falának nyomait kutatják

A tavaly megkezdett régészeti feltárást folytatják e hónapban a Római városrész szélén található római kori kőtár területén az Intercisa Múzeum dolgozói és a hozzájuk csatlakozó segítők. Mélyre ásnak a múltfeltárás érdekében.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Alig múlt pár perccel délelőtt kilenc, de a Nap már égetően tűz, a kőtár több pontján is szorgos munka zajlik.

– A feltárás a hónap elején kezdődött, és a tervek szerint egészen július végéig tart. A feladatunk gyakorlatilag ugyanaz, mint a tavalyi év hasonló időszakában: ahol ez lehetséges, ott megtalálni a castellum falát, vagy a falkiszedések helyét, ugyanis a betelepülő rácok építkezéseik során kiemelték és alapanyagként felhasználták a római kori épületek maradványait. Az előző évben a déli és nyugati oldalon nyitottunk több szelvényt is, sikerült megtalálnunk a fal nyomvonalát.

A tavalyi évhez hasonlóan idén júliusban ismét régészeti feltárást zajlik a római kőtár területén. Az Intercisa Múzeum szakembereinek célja, hogy pontosan felderítsék a castellum, azaz a római katonai tábor északi falának nyomvonalát, a falkiszedések helyét. Az ásatások során eddig három szelvényt nyitottak, amelyekből számos értékes lelet – kerámiatöredékek, pénzérmék és bronztárgy – került elő. A régészeti feltáráson diákok is dolgoznak

A castellum keleti oldala az elmúlt évszázadok során leszakadt, így most az északi oldalt keressük, egyelőre az előzetes reményeinkhez képest kevesebb sikerrel, de azért találtunk számos érdekes és fontos dolgot is – kerámiatöredékek, megmunkált állatcsontok, bronztárgyak, pénz – az elmúlt napokban. Az erőd délnyugati sarkában volt egy toronyszerű épület, amelyben maroknyi katona állomásozhatott. E szelvényben már találtunk falat és omladékréteget, a későbbiekben remélhetően kiderül, hogy jó nyomon járunk-e… – mondta a feltárás helyszínén Buza Andrea, az Intercisa Múzeum régész-muzeológusa, aki elárulta: jelenleg három szelvényben kutatnak, de továbbiak nyitását is tervezik. A feltáráson az Intercisa Múzeum munkatársai mellett diákmunkások, közösségi szolgálatot teljesítő tanulók is dolgoznak.

Mit rejt a föld? – közösségi szolgálatot teljesítő diákok is segítik a szakemberek munkáját
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Buza Andrea kiemelte, a konkrét kutatási munka e hónapban zárul. A fal északkeleti, valamint az északnyugati saroktornyát is megtalálták, így a nyomvonal kiszerkeszthető lesz, ám bíznak abban, hogy a következő napokban lesznek friss eredmények. Az e hónapban kiemelt leletek is a helyi múzeumba kerülnek. A megtisztítás és a restaurálást követően várhatóan egy későbbi kiállítás keretében a közönség is megtekintheti majd a feltárás eredményét.

Egy római kori csatornára bukkantak e szelvényben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában